Съдът в Кърджали отложи делото за катастрофата с участието на Лютви Местан

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11573430 www.24chasa.bg
Лютви Местан в съдебната зала. снимка: Архив

Магистратите наложиха 800 лв. глоба на единия от адвокатите му

Окръжният съд в Кърджали отложи днешното заседание по делото за тежката катастрофа край момчилградското село Загорско през април 2019 г. с участието на Лютви Местан, при която загина шестмесечно бебе.

Причината бе неявяване на двамата адвокати на единия подсъдим – Лютви Местан, с което се нарушава правото му на защита. На заседанието присъстваха и двамата обвиняеми, вторият от които бащата на починалото пеленаче – Юсеин Ахмед, съобщи БТА.

Адвокат Менко Менков е посочил като причина участието си в заседание на Специализирания наказателен съд. Вторият защитник - Нацко Дойчев се е обосновал с отсъствието на колегата си, водещо до невъзможността за синхронизиране на линията на защита, посочи съдия Георги Милушев.

Прокурорите по делото Василева и Георгиева определиха мотивите на адвокат Дойчев като неуважителни, а липсата на защитника, като пречка за даване ход на делото, за което поскаха да му бъде наложена парична санкция. Такава бе разпоредена в размер на 800 лв.

На заседанието не се явиха и частните обвинители по делото, както и съдебните им защитници. Този факт според прокуратурата не е пречка за гледането му, поради което за тях не бе поискана парична санкция.

Адвокатите на Лютви Местан са поискали от съда по време на следващото заседание в залата да бъдат възпроизведени телевизионни репортажи от деня на катастрофата – 14 април 2019 г., както и последващо събиране на нови доказателствени материали.

По думите на Лютви Местан, репортажите са в основата на обвинителната теза на прокуратурата, а съгласно Наказателно-процесуалния кодекс защитата има симетрично право да се позове на тях.

„Ще докажа и на слепите с видеорепортажите от 14-и, че в деня на катастрофата на това кръстовище няма стоп линия, има множество високи храсти, които изцяло закриват знака в далечината, а прокуратурата ме обвинява, че съм виждал 21 метра преди него“, каза след като излезе от съдебната палата Местан. Той уточни, че ако съда не допусне искането му, ще свика пресконференция, на която да покаже визираното. Изрази и намерение да поиска отново отвод на съда.

Следващо заседание бе насрочено за 5 юли от 10 часа, а предходното такова бе прекъснато във фаза на разпит на свидетел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България