Гинка Върбакова, която не успя да купи ЧЕЗ, построи голям соларен парк от 57 мегавата, проектът е за 150

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11452991 www.24chasa.bg
Гинка Върбакова

Фирмата “Риал Стейтс”, чийто управител е Гинка Върбакова, пусна в експлоатация соларен парк от 57 мегавата при село Априлово, Пазарджишко. Новината потвърди Милена Стоева, която е шеф във фирмите на Върбакова.

Стоева уточни, че това е проект за 150 мегавата, лицензиран миналата година от Комисията за енергийно и водно регулиране. Има и договор за присъединяване към мрежата.

Към момента са в експлоатация първите 57 мегавата, но има график за строителство на фотоволтаици до 150 мегавата, който трябва да бъде финализиран в края на тази година.

Проектът е от 2010 - 2012 г., когато беше първият бум на соларните централи, но е бил блокиран заради пречките пред инвестициите във фотоволтаици и финансово проектът не е можел да бъде осъществен, каза още Стоева. В последните 2 години обаче изграждането на огромния фотоволтаичен парк е станало възможно заради променените условия за инвеститорите.

Стоева не се нае да каже колко е общата инвестиция заради променливите цени на металите и на другите материали.

Гинка Върбакова се е върнала в бизнеса с изграждането на фотоволтаични паркове, след като КЗК спря нейната фирма “Инерком” да купи активите на ЧЕЗ в България. Причината, която антимонополната комисия намери през 2018 г., е концентрация в областта на соларите, тъй като и Върбакова, и ЧЕЗ притежават паркове. По-късно съдът отмени това решение, но сделката за ЧЕЗ с “Еврохолд” беше факт. А през февруари тази година Върбакова осъди КЗК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България