ОИСР взема България = престиж и шанс да сме по-богати 3 пъти (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10735443 www.24chasa.bg
Централата на ОИСР в Париж СНИМКА: РОЙТЕРС

“Това е огромен дипломатически пробив. Приемането на страната ни в ОИСР ще направи много по-лесно привличането на чужди инвестиции у нас. България ще е в международни бази данни за страни с нисък риск, на финансирането на нашите компании и на държавата ще бъде погледнато по съвсем различен начин”. С тези думи премиерът Кирил Петков коментира в сряда поканата, която България получи за преговори за членство в ОИСР. “Радвам се да кажа, че България влиза в един клуб на развити нации”, допълни Петков.

И е съвсем прав - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие може

да се

опише

накратко

като клуба

на богатите

Защото в нея членуват само 37 държави, но те дават 70% от световния БВП. Сред тях са най-развитите икономики в света като САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания.

Членството на България в ОИСР дава възможност и за значително ускоряване на икономиката ни. Редица страни, подобно на нашата, след периоди на бързо развитие попадат в т.нар. капан на средните доходи, при който растежът е твърде бавен. А всяка година политиките в държавите от ОИСР минават през сериозен анализ и доклад за всяка страна, който показва пропуските и дава насоки за отстраняването им. И точно поради това влизането в организацията може да е от ключово значение за по-нататъшното ни икономическо развитие.

Само един пример - Южна Корея се присъединява през 1996 г. и в рамките на 25 години успява да увеличи БВП близо 3 пъти на глава от населението.

Решението за отправяне на покана към България е взето на база на отбелязания напредък в изпълнението на поставените условия след първоначалното подаване на документи за кандидатстване. Страната ни всъщност иска да е член още от 2007 г., като през 2017 г. бе създаден координационен механизъм, който да се занимава с необходимите промени за реализиране на членството.

Освен към България покана за преговори има и към Румъния, Хърватия, Аржентина, Бразилия и Перу. Всъщност от членовете на ЕС само България и още 4 страни - Румъния, Хърватия, Кипър и Малта, за момента не са приети в престижната организация.

Процедурата предвижда да бъдат изготвени индивидуални пътни карти, в които да се заложат сроковете, условията и процесът за присъединяване и отразяване на приоритетните области.

Минава се през

задълбочена оценка

от над двадесет

технически комитета

Проверките на ОИСР ще обхванат широк спектър от области, ще се съсредоточат върху приоритетни въпроси, включително отворена търговия и инвестиции, напредък в публичното управление, почтеност и усилия за борба с корупцията, както и ефективната защита на околната среда и действията по отношение на климата.

В резултат преди всяка покана за присъединяване може да се наложат и промени в законодателството, политиката и практиките.

Основните проблеми, по които ОИСР работи, са запазването на личната свобода, ценностите на демокрацията, върховенството на закона и защитата на правата на човека, както и стойността на отворените търговски, конкурентни, устойчиви и прозрачни пазарни икономики.

Освен това страните кандидатки трябва да се позовават на ангажимента да насърчават устойчив и приобщаващ икономически растеж. Допълнителни усилия трябва да бъдат насочени и към целите на организацията

за справяне с

изменението на

климата,

включително спиране на загубата на биологично разнообразие и обезлесяването.

Официално не е обявен краен срок за присъединяване на всяка от шестте държави, но обичайно процедурата отнема между 3 и 5 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България