Топенето на ледниците може да има катастрофални последици за Антарктика

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10708762 www.24chasa.bg
Учените предупреждават, че ледниците опасно се топят. СНИМКА: Уикипедия

Глобалното затопляне и топенето на ледниците предизвика намаляване на размера на планктонните водорасли в Антарктика, които са основна храна за крила и това може да има катастрофални последици за цялата екосистема, каза за ТАСС Владимир Муханов от севастополския Институт по биология на южните морета в Руската академия на науките.
Муханов е участвал в експедиция, провела изследвания в протока Брансфийлд между Южните Шетландски острови и Антарктическия полуостров. Той е изследвал нанофитопланктона.
"Във фитопланктона на Антарктика обикновено преобладават големи диатомови водорасли. През антарктическото лято тези диатомови водорасли започват да цъфтят. През последните десетилетия заради глобалното затопляне се топят ледници и водата в крайбрежните райони на Антарктика се опреснява. Именно в тези райони настъпва и заместването на големите диатомови водорасли с малки криптофитови водорасли, за които е благоприятно понижаването на солеността на водата. Това може в бъдеще да има катастрофални последици за цялата екосистема на Антарктика", каза Муханов.
Крилът се храни с големи диотомови водорасли, а той от своя страна е храна на риби, тюлени, китове и пингвини. "Върху крила е построена хранителната пирамида в антарктическите води. Сега запасите от неговата основа храна намаляват, а той не може да се храни с криптофитови водорасли", обясни експертът.
Освен това крилът има конкуренция - морските организми салпи. "Те се хранят с фитопланктон като криптофитовите водорасли и изтласкват крила", добави той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България