Кой е бухалка и кой - изтривалка, спорят министър Йорданова и комисията на Цацаров (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10699632 www.24chasa.bg
НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Тя: КПКОНПИ е неефективна 

Кухи фрази и некомпетентност, отговарят от институцията

Спиране на проверките на антикорупционната комисия и на делата за отнемане на незаконно придобито имущество искат министърът на правосъдието Надежда Йорданова и лидерът на “Да, България” Христо Иванов. С това тълкуване институцията, ръководена все още от Сотир Цацаров, отговори на думите на Надежда Йорданова пред Нова телевизия.

Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните, каза тя.

Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейния политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия за насоките и съдържанието им, отговориха от антикорупционната комисия в позиция.

Според Надежда Йорданова комисията трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда. Министърката уточнява, че не е обсъждано конкретно име за председател, след като от 1 март Цацаров няма да е начело по негово решение. В свои изявления от последните години Йорданова многократно е твърдяла, че Цацаров трябва да подаде оставка, а ръководената от него институция е неефективна.

В интервю за “24 часа” през декември министърът на правосъдието заяви, че сега КПКОНПИ прави проверки, установява определени факти, събира писмени документи, обяснения от различните страни и се стига до една папка, която отива в прокуратурата, а след това държавното обвинение разпорежда на разследващ орган да ги провери отново. 

От Антикорупционната комисия припомнят в позицията си, че през април депутати от “Демократична България”, сред които Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на закона за комисията, който не стигна до пленарната зала заради краткия живот на парламента тогава. Според него комисията трябваше да се раздели на две. Едната - за антикорупционна дейност и установяване на конфликт на интереси, а другата - за отнемане на незаконно придобито имущество. В парламента все още няма внесен редактиран вариант на законопроекта от 45-ото НС, но от публичните изявления става ясно, че предложението ще е същото.

Според сегашното ръководство на КПКОНПИ законопроектът на “Демократична България” е предвиждал и спиране на всички 5876 проверки и 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани.

Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 млн. лв., срещу Цветан Василев за 2 млрд. лв., срещу Иво Прокопиев за 200 млн. лв. и много други. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за “ревизиране на предявените искове, твърдят от комисията. Според ръководството ѝ думите за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези планове. Припомнят, че в две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург е потвърдил, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство. Според два доклада на Европейската комисия КПКОНПИ е една от малкото институции в България, оценени положително. Припомня се още, че антикорупционната комисия е приета за член на международни организации и мрежи в сферата на дейност, а от декември м.г. КПКОНПИ е подписала споразумение и с Европейската прокуратура за проверки, възлагани им пряко оттам.

В този смисъл само уважението към институциите независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите “бухалка” и “изтривалка” да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри, пишат в заключение от комисията, препращайки думите на Надежда Йорданова към нея и Христо Иванов.

Това е поредният епизод от напрежението между Министерството на правосъдието и КПКОНПИ. В четвъртък комисията отказа да съгласува изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс, предложени от Надежда Йорданова заради корупционен риск. Те предвиждаха процесуалното представителство по съдебни и арбитражни дела да премине от финансовото в правосъдното министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми най-разпространена е каракудата. Именно затова тя е и една от най-търсените риби. Особено когато става дума за риболов на плувка или фидер. Сега тече забрана за риболов на по-голямата част от водоемите в страната

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, заряза суеверието и е с него в Париж. Рускинята ще подкрепя най-добрия ни тенисист по време на втория турнир от Големия шлем "Ролан Гарос". Това ще е първата надпревара на българина по време на сезона на клей, на който тя ще присъства. Лолита пропусна всички турнири на червения корт в Европа

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България