ЕК: ДДС може да се сваля за лекарства, екостоки, храни и вестници

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10477260 www.24chasa.bg

Държавите от ЕС да могат да прилагат намалени ставки по ДДС за повече стоки и услуги. За това са се споразумели финансовите министри на съюза, съобщиха от Еврокомисията.

С приоритет за по-нисък косвен данък ще са стоки, служещи за опазване на общественото здраве, полезни за околната среда или подпомагащи цифровия преход.

Това отваря възможност за облекчено облагане на храни, лекарства, книги и вестници и у нас, коментираха финансови експерти. Единственият проблем по този казус е бавният процес на превръщане на споразуменията в регламенти, смятат те.

С друг текст от споразумението се въвежда правилото ДДС да се плаща в държавата на потребителя, вместо в тази на доставчика.

До март 2022 г. актуализираните правила ще бъдат изпратени в Европейския парламент за консултации по окончателния текст. Когато бъде официално прието от държавите членки, законодателството ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Новите правила за ДДС, приети от финансовите министри на ЕС, позволяват данъкът да бъде свален и за вестниците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

? Кои са жените в живота на Илия Павлов ? Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му ? Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР

Смело си джитка из столицата Борис Бонев. Въпреки заплахите за живота му лидерът на "Спаси София" обикаля из града и се среща с познати във видимо добро настроение и без да изглежда притеснен. Снимки: България