Над 235 000 са любителите риболовци в България

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10468988 www.24chasa.bg
Рибари висят по буните за едър зарган. СНИМКА: Цанко Цанев

През настоящата година в България са издадени 235 125 билета за любителски риболов, при малко над 238 000 през миналата година, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ Галин Николов, с когото БТА разговаря по случай празника на моряците и рибарите - Никулден.

По думите му, когато се анализират данните през годините назад, е видно, че няма сериозни промени в броя на желаещи да практикуват законно своето хоби. На въпрос дали се очакват промени в цената на риболовните билети, Николов посочи, че засега повишение не се очаква. Според него същото е валидно и за другите услуги, предоставяни от ИАРА.

През настоящата година служителите на Агенцията са извършили повече от 16 000 проверки на водоеми в страната, а от нарушители са конфискувани повече от 95 441 метра мрежи и 880 различни уреди и средства. Бракониерите са доста експедитивни, изобретателни и добре оборудвани, призна Николов. Според него обаче Агенцията може да им се противопоставя успешно, тъй като служителите разполагат с добри съоръжения, високопроходими автомобили, уреди за нощно виждане, термокамери. Техниката улеснява проверките и борбата с бракониерството, стараем се да бъдем винаги крачка пред нарушителите, допълни Николов. В работата им помага и успешното взаимодействие между Агенцията и други институции, а безценна помощ им оказват и самите любители риболовци, които подават сигнали.

Според директора на ИАРА не може да се даде конкретен отговор на въпроса в кои водоеми се бракониерства най-често, тъй като нарушенията са твърде различни, за да се посочи еднозначно. Около Никулден обаче винаги се задейства един контингент, който се опитва да изкара лесни пари, като предлага незаконно уловена риба, посочи Николов. Според него до момента Агенцията успява да се справи и с този проблем, и да се погрижи на пазарите да се излага стока с доказан произход. Той допълни още, че през тази година са конфискувани близо 9 000 килограма риба, от които около 2 400 са дарени, основно на различни социални институции.

За риболовния флот у нас Николов посочи, че официално регистрираните плавателни средства за стопански риболов са 3 653 - 1 796 в Черно море и 1 857 в река Дунав. Според него през последните години броят на морските е намалял, но незначително. Причината е, че тъй като сме членове на ЕС, имаме ограничения и всяко вписване на нов кораб изисква да бъде премахнат същия капацитет от регистъра на риболовния флот.

За бракониерството в морето и нарушенията на квотите, определени на страната ни за улов на калкан и цаца Николов посочи, че проблемът до голяма степен е разрешен. По думите му през годините назад ИАРА е налагала тежки санкции на няколко кораба, включително с лишаване от правото да участват в разпределението на квотите или да търсят финансиране на свои проекти от Програмата за морско дело и рибарство. Ние доказахме, че ИАРА работи и няма да допусне погазване на правилата за отговорен и законосъобразен риболов в Черно море, посочи Николов. И допълни, че за стриктния контрол в акваторията разчитат и на доброто си сътрудничество с другите държавни институции - Гранична полиция, Морска администрация, БАБХ, Митниците. С тях Агенцията има както добър обмен на информация, така и съвместни дейности в борбата с незаконния и недеклариран риболов.

През последните години институцията е изградила и много добро партньорство по наблюдения и контрол с Европейската агенция за контрол в рибарството, Фронтекс, както и с властите в Румъния. Това също дава отражение върху ограничаването на незаконните риболовни дейности, подчерта Николов.

За определените квоти за страната ни за улов на калкан и цаца в Черно море директорът на ИАРА припомни, че те са приети на база многогодишен план за управление. Сега определената ни квота за калкан от 75 тона е в рамките на тригодишен период от 2020 до 2022 година и не се очаква промяна за следващата година. Същото е валидно и за квотата ни за цаца - 8 302,5 тона, която, според Николов, е напълно достатъчна за риболовния ни флот.

ИАРА има много добро сътрудничество с учените от Института по рибни ресурси и Института по океанология във Варна, с чиято помощ извършваме изследвания за състоянието на запасите от риби в Черно море, каза още директорът на ИАРА. Според него, ако тези оценки покажат стабилно и устойчиво състояние на популациите, страната ни би могла да се надява на бъдещо увеличение на квотите.

"През месец ноември се проведе 44-тата годишна сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, на която се потвърди нашето желание да прехвърлим неусвоената квота от 2020 година за 2021 и по този начин да се даде възможност на рибарите, които поради пандемията не успяха да усвоят индивидуалните си квоти, да успеят да го направят сега. Считам това за успех на държавата в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите, Постоянното ни представителство в ЕС, както и ИАРА", посочи Николов.

За възможни промени през следващата година в сроковете за забраната за любителски риболов директорът на Агенцията посочи, че тя винаги се определя след обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни. Целта на всяка забрана е да се опази по най-добрия начин биоразнообразието и да се подобрят запасите както в морето, така и във вътрешните водоеми, посочи Николов. И уточни, че ако бъде доказана необходимост от промяна в забранителния режим, ИАРА има готовност да предприеме нужните промени.

За работата в условия на пандемия Николов сподели, че тя не е причина служителите на Агенцията да не извършват системни проверки и да противодействат на закононарушенията. По думите му хората на първа линия са обезпечени с всички необходими предпазни средства, така че да не се притесняват и да работят спокойно. Директорът на ИАРА изрази надежда, че през новата година броят на служителите с контролни функции ще бъде увеличен и ще бъдат назначени нови мотивирани хора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гей афера в сръбския футбол тресе обществеността в западната ни съседка. Става въпрос за двама играчи, които са бисексуални, съобщава "Курир". И двамата крият като крак на змия склонността си към един и същи пол, а за параван служи фактът, че се представят публично като примерни, семейни хора. Но това не е всичко

Може да си супер звезда на театралната сцена и в киното, но когато живееш в България, това не значи кой знае какво. Доказва го актьорът Стефан Мавродиев, който сам си пазарува каквото му е необходимо и си носи торбите. Ако беше в Америка, щеше да има поне двама помощници. Снимки: България

Шестото място в слалома на олимпиадата в Пекин не е невъзможна мечта за най-добрия ни алпиец Алберт Попов. Мнението си пред "България Днес" казва легендата на родните ски Петър Попангелов, който има две шести места на игрите в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. точно в най-техничната дисциплина