Проф. Ли Даокуей: Инициативата „Един пояс, един път“ е по-важна от всякога при справяне с пандемията и предизвикателствата в глобалната икономика

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10467219 www.24chasa.bg

Тъй като глобалната икономика е изправена пред трудности на фона на пандемията от COVID-19, нарастващите дългови проблеми, нарушените индустриални вериги и необходимостта от намаляване на въглеродните емисии, инициативата „Един пояс, един път“ е „по-важна от всякога“, заяви проф. Ли Даокуей от Училището по икономика и управление в университета „Цинхуа“ в изказването си през Форума за инвестиции и търговия „Един пояс, един път“ в Пекин този четвъртък.

Ли Даокуей раздели предизвикателствата в световната икономика на един „черен лебед“ и три „сиви носорога“. Според него, „черният лебед“ означава, че COVID-19 непрекъснато мутира и се развива и все още не е ясно какво влияние ще окаже това върху съществуващите ваксини. Три „сиви носорога“ се отнасят до нарастващия проблем с държавния дълг на редица страни, пренареждане на глобалната индустриална верига – особено, когато някои западни страни се опитват да преместят част от производствата обратно в себе си, противно на основната предпоставка за глобализацията – и нарастващ натиск върху разходите по време на глобалния преход към чиста енергия.

За да се справят с епидемията страните, участващи в „Един пояс, един път“, трябва да бъдат единни, да обменят подходяща информация и да споделят ваксини и други технологии и информация, включително тестове. Китайското правителство дава пример в това отношение, отбеляза Ли.

За да се справят с дълговия проблем, Ли Даокуей призова финансовите органи на страните от „Един пояс, един път“ да си сътрудничат и преговарят как да помогнат на изпитващите трудности. „Трябва да създадем собствен опит и направим пробиви в някои от съществуващите международни решения за дълговете“, посочи той, цитиран от радио "Китай".

Освен това Ли отбеляза, че Китай разполага с някои нисковъглеродни технологии, включително фотоволтаици и вятърна енергия, и е готов да ги сподели. Китай също е готов да преговаря със съответните държави как да инвестира допълнително в подобни технологии. Той изтъкна специално концепцията за „енергиен интернет“, предложена от Държавната електроразпределителна корпорация, като отбеляза, че за да се използва часовата разлика в страните от „Един пояс, един път“, може да бъде създадена мрежа за споделяне на енергия. „Например, когато у нас е сутрин в Казахстан все още е нощ. По това време нашата енергия може да бъде частично споделена. В тази област има много работа. Китай също има свързани технологии и технология за предаване на постоянен ток на свръх дълги разстояния и свръхвисоко напрежение, за да постигне това“, каза Ли Даокуей.

Форума за инвестиции и търговия „Един пояс, един път“ се проведе присъствено и онлайн, и в него участваха представители на дипломатическия корпус в Китай и други над 600 души от 77 страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гей афера в сръбския футбол тресе обществеността в западната ни съседка. Става въпрос за двама играчи, които са бисексуални, съобщава "Курир". И двамата крият като крак на змия склонността си към един и същи пол, а за параван служи фактът, че се представят публично като примерни, семейни хора. Но това не е всичко

Може да си супер звезда на театралната сцена и в киното, но когато живееш в България, това не значи кой знае какво. Доказва го актьорът Стефан Мавродиев, който сам си пазарува каквото му е необходимо и си носи торбите. Ако беше в Америка, щеше да има поне двама помощници. Снимки: България

Шестото място в слалома на олимпиадата в Пекин не е невъзможна мечта за най-добрия ни алпиец Алберт Попов. Мнението си пред "България Днес" казва легендата на родните ски Петър Попангелов, който има две шести места на игрите в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. точно в най-техничната дисциплина