„Китайският експрес“ превърна една мечта в реалност

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10467117 www.24chasa.bg

Вчера, в присъствието на държавните глави на КНР и Лаос Си Дзинпин и Тонглун Сисулит, бе пусната в експлоатация високоскоростната железопътна линия между двете страни, която е един от знаковите проекти за сътрудничество в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, предаде радио "Китай".

В миналото в пределите на Лаос имаше само една железопътна линия с дължина 3,5 километра, която стигаше до Тайланд. Благодарение на новата, която е 1035 км, и чието изграждане продължи пет години, пътуването от границата до лаоската столица Виентян ще става за три часа, вместо два дни.

Пускането в експлоатация на жп линията между Китай и Лаос играе важно значение за икономическото и социално развитие на южноазиатската страна. А по думите на президента Сисулит, ще помогне на Лаос да реализира своите географски предимства.

Същевременно, жп линията между Китай и Лаос ще играе важна роля за насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество и по-конкретно в рамките на зоната за свободна търговия Китай-АСЕАН, тъй като разходите за логистика между Виентян и китайския град Кунмин ще бъдат намалени с 40-50% от сегашните. По този начин линията създава поредния добър пример за обвързване на китайската инициатива „Един пояс, един път“ със стратегиите за развитие на други страните в нея подобно на Пирейското пристанище, високоскоростните жп линии между Китай и Тайланд, Унгария и Сърбия, и в Индонезия.

За осемте години от съществуването на „Един пояс, един път“, Китай е подписал повече от 200 документа за сътрудничество за съвместно изграждане на инициативата със 142 страни и 32 международни организации, придържайки се към високи стандарти и принципите на устойчивост и създаване на блага на хората.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не изпуска от ръка телефона си Деница Гаджева, известна и като Сидерова, установиха тайнствените папараци на "България Днес". Половинката на Волен демонстрира перфектна визия, облечена в черни дънки, яке и шапка. Снимки: България

Гей афера в сръбския футбол тресе обществеността в западната ни съседка. Става въпрос за двама играчи, които са бисексуални, съобщава "Курир". И двамата крият като крак на змия склонността си към един и същи пол, а за параван служи фактът, че се представят публично като примерни, семейни хора. Но това не е всичко

Може да си супер звезда на театралната сцена и в киното, но когато живееш в България, това не значи кой знае какво. Доказва го актьорът Стефан Мавродиев, който сам си пазарува каквото му е необходимо и си носи торбите. Ако беше в Америка, щеше да има поне двама помощници. Снимки: България