Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10466325 www.24chasa.bg
Снимки МО

„Това не е само началото на един технологичен процес, а сбъдването на една мечта. Това е исторически момент за Военноморските сили и за Българската армия“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 3 декември, на тържествената церемония по рязането на стоманата за първия от двата нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските ни сили. Събитието се състоя в района на Кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ-Делфин” във Варна, съобщиха от пресцентъра на МО.

„България е добре известна с възможностите си в корабостроенето, но за първи път заедно ние поставяме страната ни на картата на военното корабостроене“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи, че от царско време българските Военноморски сили не са получавали нови бойни кораби. Адмирал Емил Ефтимов изрази благодарност към поколенията адмирали и офицери, работили за модернизацията на Военноморските ни сили, както и за реализацията на конкретния проект. Той изказа признателност за професионализма и доверието, вложени в подготовката и осъществяването на сложния проект от немската фирма-партньор, както и за изградените капацитет и способности на екипа в българската фирма, участваща в строителството на новите кораби.

Започва строителството на новите патрулни кораби за ВМС

„Пред нас стои задачата да сформираме екипажите, да участваме в процеса на строежа на корабите и с тяхното спускане на вода да сме ги усвоили. Това е отговорна задача, но съм убеден, че ще се справите“, обърна се адмирал Ефтимов към командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на отбраната бе категоричен, че усилията трябва да бъдат фокусирани върху това отделеният скъпо струващ ресурс за отбрана да бъде превърнат в надежден възпиращ потенциал.

Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов, представителят на фирма „Люрсен“ Дирк Малговски и изпълнителният директор на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов. Новите кораби, които ще са с дължина приблизително 90 метра и водоизместимост от около 2300 тона всеки, ще разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. В различните етапи от тяхното производство ще участват 500-600 специалисти и работници. С реализирането на договора между Министерството на отбраната и германската фирма „Люрсен“ ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораба, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

„Щастлив съм, че това, за което преди повече от 15 години можехме само да мечтаем - да имаме нови кораби във ВМС, днес е на път да стане реалност“, посочи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. „Способностите, които новите бойни кораби ще донесат на ВМС, ще ни позволят не само да изпълняваме своите конституционни задължения, но и да бъдем равноправен член на съюзите, в които участваме“, подчерта той.

„Първият кораб, както е записано в договора, трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 г“, посочи адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на журналисти. Той разясни, че финансовите средства, необходими за реализацията на проекта, са гарантирани, а следващото плащане ще бъде през януари 2022 г.

„До приемането на първия нов кораб в строя на ВМС през 2025 г. предстои много работа, свързана със сформирането на екипажите и тяхното обучение, тъй като това е сложно техническо съоръжение, което изисква съвсем друго ниво на знание и на подготовка“, посочи контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази увереност, че ВМС ще се справят с тази задача, защото разполагат с добър потенциал и солидна база. „Правим всичко възможно, за да поддържаме нашите кораби в добро техническо състояние, така че нито една от задачите, които стоят пред ВМС, не е останала неизпълнена независимо от възрастта на корабите, с които оперираме. Ние се стараем да ги поддържаме в състояние, в което те да изпълняват задачите си“, категоричен беше командирът на ВМС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пилар Рубио и Серхио Рамос са една от най-успешните двойки в Испания. Тя е с дълга кариера в телевизията и модата, а той във футбола. Но се оказа, че не всичко за футболната половинка е само в розово. Тя претърпя нов неуспех в бизнеса. Рубио ликвидира най-старата компания, която имаше на свое име. Тя носи името Acero Azul Producciones SL

Подледният риболов на дупка у нас най-сетне потръгна. Сезонът тази зима закъсня доста, но ето че вече има стабилен лед. Костури и бабушки хващат рибари на поразия на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Ледената кора е с дебелина над 15 см, което гарантира сигурност. Именно там се проведе и първият кръг от държавния шампионат по подледен риболов

Джорджина Родригес продължава с разкритията за живота си с Кристиано Роналдо. Годеницата на звездата на "Манчестър Юнайтед" даде интимно интервю пред "Ел Паис", в което е изключително откровена. От следващия четвъртък по "Нетфликс" започва да се излъчва документален филм, посветен на нейния живот. Пред изданието Джорджина казва