Може ли партиен лидер да оглави парламента? Няма никаква правна пречка, дори традицията повелява

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10457952 www.24chasa.bg
Лидерката на БСП Корнелия Нинова е най-вероятният нов шеф на парламента.

Стефан Савов бе председател на НС и водач на Демократическата партия, Александър Йорданов - на Радикалдемократическата, и Михаил Миков съвместява двата поста за седмица

Може ли партиен лидер да застане начело на Народното събрание? Въпросът възниква след слуховете, че основният претендент за нов председател е Корнелия Нинова.

Освен нея за първия стол на 47-ото народно събрание се спрягат имената на още две жени, също юристки - Лена Бориславова от “Продължаваме промяната” и Ива Митева от “Има такъв народ”.

Няма юридически пречки Нинова да е начело и на Народното събрание, и на соцпартията, тъй като няма изрично разписани текстове нито в парламентарния правилник, нито в устава на БСП, показа проучване на “24 часа”.

Никъде в парламентарния правилник няма ограничение за съвместяване на двата поста. Там е записано само, че депутат не може да е в управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации. А за председател на НС може да бъде избран всеки всеки един от 240-те народни представители.

В устава на БСП пък е записана забрана за съвместяване на изборни длъжности само с шефски постове на общински, районни, градски и областни съвети Т.е. не важи за председателя на партията.

Всъщност лидер на БСП да е начело на парламента няма да е прецедент. През 2014 г. Михаил Миков съвместяваше двата поста, макар и само за седмица. Той бе избран начело на столетницата на 27 юли 2014 г., а последното заседание на воденото от него 42-о НС е на 4 август.

А традицията от зората на демократичните промени бе именно водачи на политически формации да бият парламентарния звънец.

През 1991 г. начело на 36-ото народно събрание е избран Стефан Савов. Той е лидер на Демократическата партия. Когато Савов подава оставка през септември 1992 г., на председателския стол го наследява друг от партийните водачи на сините - Александър Йорданов, който по това време е зам.-председател на СДС.

Йорданов е парламентарен шеф от ноември 1992 г. до октомври 1994 г., като по средата на този период - през 1993 г., е избран за лидер на Радикалдемократическата партия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не изпуска от ръка телефона си Деница Гаджева, известна и като Сидерова, установиха тайнствените папараци на "България Днес". Половинката на Волен демонстрира перфектна визия, облечена в черни дънки, яке и шапка. Снимки: България

Гей афера в сръбския футбол тресе обществеността в западната ни съседка. Става въпрос за двама играчи, които са бисексуални, съобщава "Курир". И двамата крият като крак на змия склонността си към един и същи пол, а за параван служи фактът, че се представят публично като примерни, семейни хора. Но това не е всичко

Може да си супер звезда на театралната сцена и в киното, но когато живееш в България, това не значи кой знае какво. Доказва го актьорът Стефан Мавродиев, който сам си пазарува каквото му е необходимо и си носи торбите. Ако беше в Америка, щеше да има поне двама помощници. Снимки: България