Емил Панчев, СБА: Пътната безопасност трябва да стане политически приоритет

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10436078 www.24chasa.bg
Емил Панчев Кадър Би Ти Ви

Пътната безопасност трябва да стане политически приоритет от най-високо ниво. Това заяви за БТА инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Според него за безопасността на движение по пътищата трябва да отговаря най-висшият административен ръководител в страната, а именно министър-председателят.

"Службите да работят, а не да се размива отговорността. Системата трябва да работи безотказно, дори и когато се сменят властите", посочи Панчев.

Във връзка с тежкия пътен инцидент на магистрала "Струма" с десетки загинали, председателят на СБА коментира, че пътният участък е с недобра хоризонтална и вертикална маркировка, каквито има на много места в страната. "Аз все още не съм видял в България някой да почиства пътен знак, светлоотразителни колчета на пътя или каквото и да било. Виждал съм го в Унгария и в други европейски държави, но не и у нас. Не почистваме дори и самото платно за движение, а чакаме дъждът да го отмие", каза Панчев.

Според него слабост на системата е, че не се отделят достатъчно средства за поддръжка. "Ако се отделят, то значи не се усвояват по правилния начин. Това е голям проблем в цялата страна, просто на това място, при лошо стечение на обстоятелствата, а е възможно да има и човешка грешка, стана инцидент", допълни той. Въпреки това експертът отчете, че от данните на "Пътна полиция" се вижда, че в участъка, в който стана тежкия инцидент, няма много регистрирани предишни произшествия.

Като един от важните елементи на пътната безопасност експертът открои подготовката на кандидат-шофьорите, както професионалните, така и любителите. Според него обучение за това трябва да започва още от най-ранна детска възраст и да бъде роля на всички - автоинструкторите, учителите и семейството. По думите му увеличението на часовете за подготовка няма да доведат до автоматично повишаване на качеството на обучението, ако не се промени самата методика. Като пример той даде учебните полигони, които в България липсват. "В България, за съжаление, нямаме нито един такъв. Малко са страните в Европа без такива полигони. Повтаряме това от години", отбеляза Панчев.

Правилните реакции на пътя спасяват живот, припомни експертът и препоръча на всички водачи да спазват стриктно правилата за движение по пътищата, особено в тежките зимни условия. Съветите му към шофьорите включват още спазване на указанията на пътните знаци и на контролните органи, съобразяване с пътните условия, дисциплина и поддържане на изправен автомобил.

Панчев припомни и какви трябва да бъдат първите реакции на всеки водач при пожар в превозното средство. Те включват незабавно изключване на двигателя, за да се спре притока на гориво, гасене на огъня само ако има пряк достъп до източника му, както и незабавно подаване на сигнал до тел. 112.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници