Дават на съд двама за изработка на фалшиви банкноти

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10435712 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу 48-годишния И. Н. и срещу 54-годишната Д. А.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият И. Н. се снабдил с множество листове с отпечатани на тях изображения на банкноти с евро, които не били в завършен вид, и с нарязани банкноти с изображения на 100 щатски долара, които също не били в изцяло завършен вид, които обвиняемата Д. А. се съгласила да съхранява в дома си.
За извършване на дейност по изготвяне на неистински парични знаци двамата обвиняеми се снабдили и с множество други предмети, материали и оръдия, които съхранявали в обитаваните от тях жилища, както и на работното място на обвиняемия И. Н. в гр. София.
Чрез машина за топъл печат, закупена през 2020 г., обвиняемата Д. А. многократно извършвала орелефяване на множество банкноти от по 100 щатски долара, които обвиняемият И. Н. донесъл в дома ѝ, с което същите придобили завършена форма.
На И. Н. и Д. А. е повдигнато обвинение за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. на различни места в гр. София в съучастие като съизвършители държали неистински парични знаци в големи количества, а именно 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота 100 щатски долара – престъпление по чл. 244, ал. 2 вр. с ал. 1 вр. чл. 243, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, както и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. на различни места в гр. София в съучастие като съизвършители пазили и укривали предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвяне на неистински парични знаци – банкноти с курс в страната и чужбина и пощенски марки, както следва: отпечатани на офсет заготовки за изработка на неистински парични знаци с номинал 100 щ.д. в различна степен на завършеност, заготовки за банкноти с номинал 100 евро, материали от предпечатна подготовка, печатни форми, печатни форми за висок печат, лепила и други материали, технически средства включително преса за термопечат – престъпление по чл. 246, ал. 3 вр. чл. 243, ал. 1 и ал. 2 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.
На Д. А. е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. в гр. София изготвила неистински парични знаци - 18 171 броя банкноти с номинална стойност всяка банкнота 100 щатски долара, с курс в страната и в чужбина - престъпление по чл. 243, ал. 1 от НК, както и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. на различни места в гр. София, в съучастие като съизвършител с И. Н. държали неистински парични знаци в големи количества, а именно 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота 100 щатски долара – престъпление по чл. 244, ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 243, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, както и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. в гр. София държала и укривала предмети, материали и оръдия, за които знаела, че са предназначени за съставяне на неистински български дипломатически паспорт – престъпление по чл. 308, ал. 7 вр. ал. 2 вр. ал. 1 от НК.
И двамата обвиняеми са български граждани, със средно образование, неосъждани.
Обвиняемият И. Н. е с мярка за неотклонение задържане под стража, а обвиняемата Д. А. е с мярка за неотклонение подписка.
Предстои насрочване на разпоредително заседание от Софийски градски съд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Точно като в стария хит от осемдесетте Станислава Айви често-често си намества очилата, докато обикаля из София, установиха трудолюбивите папараци на "България Днес". Водещата, която е и писателка, позната под името Станислава Кара, се запаси със сок и кафе, които й донесе колега с лъскава джипка. Станислава с наслада си пийна сока от морков

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България