Средната заплата в Бургас под 1200 лв., в обществения сектор - по-висока

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10433526 www.24chasa.bg
Коефициентът на заетост в област Бургас е 54,5%.

По брой на заетите областта e на 4-о място след София, Пловдив и Варна

На 17-о място по средна месечна заплата се нарежда Бургас спрямо останалите градове в страната, сочат данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2021 г. 1188 лв. е средната брутна месечна заплата в региона при 1520 лв. за страната.

Най-много получават работещите в София - 2068 лв., а най-малко в Благоевград – 999 лв. Данните на статистиката показват, че през третото тримесечие на годината средната брутна заплата в област Бургас намалява спрямо второто с 0,1%. Най-голям спад се отчита в здравеопазването и в сферата на недвижимите имоти.

Спрямо същия период на 2020 г. средната месечна заплата в обществения сектор нараства с 11,5%, а в частния сектор - с 4,7%.

С 8,3% намаляват към края на септември наетите по трудово и служебно правоотношение в област Бургас спрямо юни, когато достигат общо 111 600 души. Спадът е с около 10 000 души, наети основно за летния сезон по курортите.

Освен в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, спад има и при търговците на недвижими имоти. Най-голямо увеличение на наетите пък се наблюдава в селското и горското стопанство, в сферата на далекосъобщенията и IT технологиите.

В края на септември 2021 г. в сравнение със същия период на 2020-а наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 0,5%. Най-голямо е увеличението в сферата на административните дейности и селското стопанство.

Сериозен спад има в отраслите “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” и “Добивна промишленост”.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите в търговията, преработващата промишленост и ремонт на автомобили.

По брой наети Бургаска област заема 4-о място в страната. През третото тримесечие на годината общият брой на заетите е 188 600, от които 102 900 са мъже и 85 700 - жени.

Коефициентът на заетост в област Бургас е 54,5% при 53,4% за страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници