Вариант големите болници да вземат 100% от парите измислила здравната каса

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10328885 www.24chasa.bg
На среща с болничните директори в четвъртък била о обсъдена и идеята за увеличение на цената на COVID пътеката, но така парите щели да се дадат по-трудно. СНИМКА: 24 ЧАСА

Пълно плащане, ако 30% от леглата са за COVID и са заети 10 на сто от тях, за другите - по 85 на сто от лимита

Болниците, разкрили 30% от леглата си за COVID болни, и заетост 10 на сто на тях да получават 100% от предвидените им бюджети за месеците септември, октомври и ноември.

Тази идея обсъждали шефът на здравната каса проф. Петко Салчев на среща в четвъртък с директорите на столичните болници, на която присъстваха здравният министър Стойчо Кацаров и шефът на РЗИ-София, д-р Данчо Пенчев.

На срещата било говорено и за увеличение на цената на клиничната пътека за лечение на COVID, но по този начин парите щели да се дадат по-трудно, а и реално това нямало да помогне значително особено на най-натоварените сред тях. Според директори предложеният от здравната каса вариант се приема добре. Той ще облекчи финансово много от големите и натоварени болници, които вече трупали стотици хиляди левове загуба.

Причината - вече около година и половина голяма част от лечебните заведения в страната работят по мярката 85% - получават този размер от предвидения им за месеца бюджет заради пандемията и намалелия наплив към болниците.

Тя беше договорена още през пролетта на 2020 г. с цел да се компенсира ограниченият пациентопоток, когато при предишните вълни бяха ограничени плановият прием и операциите.

Въпреки че в най-натоварените периоди работещите болници могат да кандидатсват за изплащане на бюджета им до 100% чрез предоставяне на допълнителни документи, а това ги затруднява, а и касата може да откаже плащането.

Затова взимането на подобно решение за изплащане на 100% от бюджета при отговаряне на поставените условия ще подмомогне болниците, категорични са директори.

За да се случи това обаче, трябва да се подпише анекс между здравната каса и лекарския съюз. БЛС обаче се обяви против предложението, защото било “несправедливо и несъстоятелно”. Според съюза от подобна мярка трябвало да се възползват всички лечебни заведения в страната.

“Въпреки очевидната несправедливост и несъстоятелност, заложена в предложението на НЗОК, изхождайки от затрудненото положение на всички лечебни заведения в страната, включително на колегите от първичната и специализираната извънболнична помощ, Българският лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн.лв. в болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена 100% на лечебните заведения”, пишат те в позицията си и допълват, че предлагат същия подход и за джипитата, специалистите и изследванията, при които се очертават общо икономии от 44 млн. лв. до края на годината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в