България предлага фонд срещу скъпата енергия

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10328768 www.24chasa.bg
Андрей Живков СНИМКА: 24 часа

ЕС мисли дали ядрената енергетика е подходяща за зеления преход

Временна европейска рамка за държавни помощи заради кризата с цените на електроенергията - това предложи на в Люксембург българският министър Андрей Живков.

Енергийните министри се събраха да обсъждат влиянието на нарастващите цени на енергията и възможните мерки, които могат да се вземат на европейско и национално равнище.

България подкрепя създаването на европейски кризисен фонд, който да мобилизира финансови ресурси чрез продажба на допълнителни количества квоти за емисии, освободени от резерва за пазарна стабилност, подчерта Живков. Според него скъпият ток може да доведе до забавянето на икономиките в ЕС, а това ще окаже допълнителна тежест върху българската икономика. Най-силно отражение щяло да има в сектори като машиностроенето, текстилната индустрия, производството на електроника, добивната индустрия, строителството и др.

Предстоящият зимен сезон допълнително ще изостри ситуацията и ще се наложи да се прилагат допълнителни мерки за подпомагане.

Живков информира, че освен повишаване на прозрачността и подобряване на работата на енергийния пазар и засилен контрол, България планира компенсиране на небитови крайни клиенти за октомври и ноември с общо 225 млн. евро.

По отношение на пазара на природен газ българският министър изтъкна повишаването на пазарната интеграция като ключово условие за подобряване сигурността на доставките.

И изброи проектите за връзки с Гърция и Сърбия, които щели да осигурят за всички държавите от Югоизточна и Централна Европа достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Разширението на подземното газово хранилище при Чирен, участието в терминала за втечнен газ край Александруполис и други проекти също имали значение за региона.

На срещата си в Люксембург енергийните министри не приеха конкретни общи мерки срещу високите цени на тока и газа, въпреки че не се очаква скоро те да поевтинеят. Но стана ясно, че се обмисля дали ядрената енергетика да бъде включена като подходяща за зеления преход и дали може да се финансират проекти от европейските фондове.

ЕС все още оценява предимствата и недостатъците на предложението, направено от някои държави за въвеждане на съвместно купуване на газ, заяви еврокомисарката по енергетика Кадри Симсън, цитирана от “Дойче веле”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в