Само интерсексуалните може да определят пола си (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10328568 www.24chasa.bg
Шефът на КС Борис Велчев

Само интерсексуалните българи може сами да определят пола си в актовете за гражданско състояние. Това е изводът на Конституционния съд (КС), който тълкува понятието пол според основния закон. Съдиите са категорични, че по силата на конституцията пол трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

До делото се стигна заради питане на Гражданската колегия на ВКС заради противоречивата практика по искания на транссексуални хора да променят пола си и в документите.

По казуса има и тълкувателно дело във ВКС, което е спряно и сега трябва да бъде възобновено.

По делото КС поиска становища от много институции, включително представители на различните вероизповедания, псхиатри, психолози, сексолози. Неправителствени организации пък бяха изпратили мненията си по своя самоинициатива.

В становището си конституционните съдии правят и важно уточнение. Те не тълкуват понятието по принцип, а само в духа на настоящата конституция, която действа от 1991 година. “Без да се оспорва наличието на разбирания в обществото и на становища в някои научни области, според които съвременното обяснение на “пол” включва не само биологични, но и социални, психологически и културни измерения, следва да се подчертае, че в делото съдът изяснява понятие не изобщо, а единствено според действащата конституция”, се казва в определението.

Според съдиите бащите на конституцията през 1991 г. не са вложили в понятието друго разбиране освен традиционното. Съдът отбелязва, че съществуват социални групи, при които е налице несъответствие между анатомичния пол и половата идентичност, независимо дали са предприели, или не медицинска интервенция.

“Както и се отнася с разбиране към вътрешната им потребност да получат юридическо признание на половата си самоопределеност, за да преодолеят изпитваните от тях затруднения и неудобства.

“Правото да се самоопределят към един или друг пол и съобразно това да се изявяват и общуват в социалния си живот не може да се поставя под съмнение”, категорични са съдиите. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в