Аркади Шарков: Стимулите за лечение на COVID са спестени от бюджета за болнична помощ

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10315884 www.24chasa.bg
Аркади Шарков СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

По време на пандемията има рязък спад в хоспитализациите по клинични пътеки

"По време на COVID пандемията има рязък спад в хоспитализациите - ако до 2019 години е имало 2,5 милиона хоспитализации, то през 2021 г. те са с около 500 хиляди по-малко, което води до тези резерви, които НЗОК е успяла да съхрани и сега да разпредели като стимули за лечение на COVID-19. Това са неусвоени пари от бюджета за болничната помощ". Това коментира пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист, експерт в Експертния клуб за икономика и политика ЕКИП.

Личните лекари ще изписват безплатни лекарства срещу COVID-19
По думите на икономиста борбата със здравната криза трябва да се разглежда в свързаност с борбата с нарастващата инфлация:

"Въпросът е дали тази помощ, дадена веднъж, както стана с пенсиите, после ще може да бъде отнета. Това е нещо, което се обсъжда. 90% от приходите на лечебните заведения идват от клинични пътеки. Те трябва да се върнат към нормалната си функция и практика - да получават парите си на база извършена дейност. Ето защо има нужда от увеличение на цените на клиничните пътеки, ако парите давани за COVID кризата изчезнат. Рано или късно това трябва да се случи, ако не се случи, ще имаме покачване на дълговете на държавата с вземане на нови държавни заеми", обясни още той.

Според Шарков здравната криза вече е прераснала в социално-икономически план, което се вижда по броя на здравно неосигурени лица, които в момента са близо 1 милион. "Тези нелекувани хора ще са в бавно нарастваща прогресия, която ще рефлектира и икономически", каза още той.

Икономистът коментира въвеждането на зелен сертификат, като предположи, че те ще са повод за увеличаване и на темпа на ваксинация, но и ще стимулират издаването на фалшиви сертификати.

По думите на Аркади Шарков трябва да се готвим за скъпа зима. "Парно ще има, но то ще бъде скъпо. Ще има изобилие от стоки, но цените им ще бъдат непосилни за някои хора", каза още той.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в

На лов за стоки се впусна Митко Павлов. Водещият явно се е възползвал от Черния петък, защото беше изловен да си прибира пратка от фирма за куриерски услуги. Какво ли си е купил? Като гледаме пакета, ще да е нещо по-голямо. Снимки: България