Вече може да се кандидатства за проекти за суперкомпютъра

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10313394 www.24chasa.bg
Българският суперкомпютър вече е готов и влиза в експлоатация.

Желаещите да използват изчислителния ресурс на българския суперкомпютър Discoverer вече могат да подават проектни предложения, след като от четвъртък машината беше пусната официално в експлоатация.

В първата фаза до 31 декември тази година могат да кандидатстват проекти с цел определяне и оптимизиране на производителността на машината за конкретни научни или приложни задачи. На следващия етап, след 1 януари 2022 г., кандидатстването ще е с проекти, свързани с научни изследвания и технологично развитие. Проектите ще се одобряват от експертен съвет от специалисти в областта на високопроизводителните изчисления и от съответните научни общности. Това обясни председателят на надзорния съвет на “София Тех парк” Петър Статев.

До 20% от пълния ресурс на компютъра може да се използват от бизнеса. Не по-маловажна задача е интегрирането на „Discoverer“ в системата на националната научна инфраструктура и съвместното и ефективно използване на инвестициите в Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност

„Discoverer“ със своята изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOP 500.

“Ние трябва да интегрираме медицинските знания с големите данни, със суперкомпютрите, които са едно от средствата за това. Всичко това би било само хардуер, който ще струва скъпо и ще бъде безполезен, ако ние не подготвим съответните кадри”, посочи министърът на образованието проф. Николай Денков. Освен него на събитието присъстваха и еврокомисарят по иновациите Мария Габриел, зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков, зам.- кметът на София Дончо Барбалов и др.

Проф. Симеон Стоянов, директор “Бизнес развитие” на “Петаскейл суперкомпютър България”, демонстрира примерни приложения, които вече са направени на българския суперкомпютър - например симулация на молекулите мицели, които се използват за почистване в мицеларните води, в различни препарати, но и за различни видове лекарства. Чрез машината може да се симулира поведението им, да се види как се образуват различни структури и как реагират. Друг пример е предвиждане на времето и замърсяването на околната среда чрез разработване на различни сценарии.

Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, предизвестяване на природни бедствия и разработка на кризисни планове за тяхното преодоляване, изготвяне на оптимални стратегии за борбата с климатичните промени и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрано се готви за коледните и новогодишните празници Славчо Пеев. Обичаният актьор отиде до банкомат да тегли пари, за да може да купи навреме подаръци за родата. Снимки: България

Умислен крачи из София Боил Банов. Бившият министър на културата се разходи неглиже, забравил отдавна за костюмите, които трябваше да носи в министерството. Снимки: България

На разходка изведе бебето си Мис България 2021 г. Вероника Стефанова повози с количка малката Анабел, която се появи на бял свят на първи юли тази година. Непознат мъж крачеше до миската, която ревностно пази името на съпруга си. Снимки: България