Защо „Дзили“ влиза на пазара на мобилни телефони?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10289079 www.24chasa.bg

Наскоро, китайският производител на автомобили „Дзили“ (Geely Holdings) обяви, че влиза в бизнеса със смартфони, като за целта формира дъщерна компания. Тя ще бъде с централа в Ухан и ще се фокусира върху „интегриране на технологии и ресурси за разработката на първокласни интелигентни устройства, включително смартфони, за глобалните потребители“.

Стъпката на „Дзили“ идва в момент, когато компании за мобилни телефони, като „Сяоми“ започват да предлагат автомобилни решения, и логично повдига множество въпроси. В момента глобалният пазар на мобилни телефони е прекалено наситен, а 96% от китайския се държи от няколко гиганта – „Сяоми“, „Хуауей“ и „Епъл“, и опитите на външни компании като Gree и 360 да влязат на него завършиха с провал, защо „Дзили“ смята, че може да обърне тенденцията?

На първо място, прагът за производство на мобилни телефони е много по-нисък от този в автомобилостроенето. Например, за разработката на автомобил са необходими няколко милиарда юана, докато да нов смартфон – няколко стотин милиона. Очевидно е , че разработването и производството на мобилни телефони е по-лесно от това на превозни средства.

Но това не е основната причина. С ускоряването на новия кръг на технологичната революция и индустриална трансформация, включването на всичко в интернет вече е обща тенденция. Смартфоните, като средство и ключ за свързване на всичко, са тясно свързани с интелигентните автомобили. Ако успеят да създадат своя собствена екосистема с мобилни телефони и интелигентни коли, за да се реализират споделянето на данни, това несъмнено ще помогне на автомобилните компании да предоставят на потребителите по-добри продукти и услуги, да подобрят техния опит и конкурентоспособността си.

Мобилните телефони са терминални устройства и съдържат приложения за проверка на пазара на електронни продукти и софтуерни иновации. Тъй като те включват безопасност на движението като колата, технологии, които не могат да бъдат изпробвани в автомобили, могат да бъдат приложени първо на смартфоните. По този начин потребителите на мобилни устройства могат да споделят иновационни резултати възможно най-скоро, а тези те на свой ред да бъдат приложени при разработката на интелигентни автомобили, за да се осъществи ефективното взаимодействие.

Проблемът е, че в момента, независимо дали става въпрос за компания за мобилни телефони или за автомобили, те не желаят да споделят информация и данни помежду си. Неотдавна Чън Хун, президент на SAIC Motor, подчерта на събранието на акционерите, че компанията му няма да разглежда цялостното решение на „Хуауей“ за автономно шофиране. От една страна, това отразява притесненията на автомобилните компании относно събирането и съхранението на данни и технологии, от друга страна, на подобни позиции са и производителите на мобилни телефони, заради собствените си данни и технически предимства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в