Учител от Плевен под карантина въпреки два отрицателни теста

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10189563 www.24chasa.bg
Кадри: БНТ

В рамките на денонощие учител от Плевен получи различни резултати от изследване за COVID-19. Първата му проба е положителна, а следващите две отрицателни. Въпреки това той е под карантина, семейството му също, съобщава БНТ.

Вместо да преподава на своите ученици днес Николай Стоев е принуден да остане вкъщи. На 14 септември доброволно си направил изследване за COVID-19 в РЗИ. Останал изненадан, когато по телефона му съобщили, че антигенният му тест е положителен. И понеже се чувства напълно здрав, се усъмнил в резултата.

"Отидох при личния, беше около 18.00 ч. на 14 септември. Личният лекар ми направи тест и тестът ми показа, че е отрицателен. Някой от вашите зрители да вижда тук втора чертичка?", попита Николай Стоев.

На следващия ден си направил още един тест в частна лицензирана лаборатория за по-голяма сигурност.

"И резултатът беше отново отрицателен. Редно ли е да ме отклоняват от учебните занимания и моите колеги да поемат моята работа, когато аз съм здрав, прав и трябва да изляза в болнични? И с този документ, колкото и да звучи несериозно, аз мога да изляза в чужбина", каза Николай Стоев.

От здравната инспекция в Плевен обясниха, че това няма как да стане, защото Николай Стоев вече е регистриран в електронната система, а след проучване на контактите му, ще му бъде връчен и документ с предписание за спазване на карантината. Обясниха и на какво се дължи разминаването в резултатите от тестовете.

"Може да има разминаване и в минути, защото вирусът е подвижен и зависи моментът, в който е взета пробата дали се намира в носоглътката или е преминал вече и е отишъл надолу в белите дробове", каза Николай Стоев.

Здравните инспектори и друг път са се сблъсквали с подобни случаи. Но за верен винаги се приема първият тест.

"В случая за легитимен се смята първият тест, който влиза в националната система за Ковид и тъй като е приравнен към PCR, вече всички последващи отрицателни тестове не са вписани като изключения, които може да отмени карантината и положителния тест, д-р Николай Деков гл. инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Плевен

Освен това според д-р Николай Деков половината от случаите на инфекция с делта варианта протичат безсимптомно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият футболист на Левски Симеон Славчев нервно обикаля около автомобила си, видя "България Днес". Атлетът е забелязан край столичен хотел, където паркира стария си джип и цъкайки си на телефона, се отправи към сградата. СНИМКИ: България

В забързаното си всекидневие певицата Сантра няма време за кулинарни подвизи в кухнята. Затова и е решила да се довери на едно от столичните заведения, откъдето си поръчва храна за вкъщи, видя "България днес". Хем става по-бързо, хем е по-лесно. Снимки: България

Актрисата Биляна Петринска излезе на разходка около Народния театър в столицата с фамозна леопардова блузка, която да се връзва с модерната й чанта, видя "България Днес". Петринска има няколко предстоящи постановки и използва свободното време да се зареди със слънчева енергия, докато разговаря по телефона