“Сцена на кръстопът” вдига завесата в Пловдив с 18 звездни постановки (обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10071433 www.24chasa.bg
На фасадата на камерната зала в пловдивския театър, която носи името на Стефан Данаилов, бе открит негов барелеф.

Фестивалът, създаден преди четвърт век от Стефан Данаилов, има нов директор

Звездни актьори ще играят в 18 постановки на 25-ото издание на фестивала “Сцена на кръстопът” в Пловдив.

На 10 септември в 19 ч завесата се вдига с премиерата на пловдивския драматичен театър “Укротяване на опърничавата” от Шекспир. Режисьор е Стайко Мурджев. В продължение на две седмици почитателите на Мелпомена ще се наслаждават на интересни спектакли, уверяват организаторите.

Фестивалът, създаден преди четвърт век от легендарния Стефан Данаилов, вече има нов шеф. Това е директорът на пловдивската трупа Кръстю Кръстев (виж интервюто с него - б.р.)

Тази година публиката ще получи едно вълнуващо двуседмично пътешествие в света на театъра с най-добрите представления от програмите на всички трупи в България, казва Кръстев.

По думите му най-доброто за “Сцена на кръстопът” предстои. Програмата е селектирана от него и Росица Обрешкова, а креативен директор е Елин Рахнев.

Зрителите ще видят “Боклук” на Елена Телбис – носител на две награди “Икар” и три “Аскеер” за тази година. В Пловдив ще гостува и “Плач на ангел”, донесъл “Аскеер” на Христо Мутафчиев за главна мъжка роля.

В афиша са още “Портокалова кожа” и “Шекспирин по време на пандемия” - с “Аскеер” на Светлана Янчева за ролята на режисьорката.

Почитателите на Мелпомена ще се насладят на постановки на Народния театър, Театър “София”, Малък градски театър “Зад канала”, Сатиричния театър, Театър 199, Младежкия театър, драматичен театър “Стефан Киров”, габровския драматичен театър “Рачо Стоянов”.

Ще бъдат представени и спектакли на Театър “Българска армия”, софийския общински театър “Възраждане”, Театрална работилница “Сфумато”, Русенския, Плевенския и Хасковския театър.

По традиция ще играят и младите лица на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, които тази година представят “Кукли сме ние”. Програмата предлага две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов. Зрителите ще имат възможност да се срещнат с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата “Тя, Цветана” на Яна Борисова и Георги Тошев.

Проявите ще са както в голямата зала на Пловдивския театър, така и в камерната, която носи името на Стефан Данаилов. Събития ще има и в двора на театъра, където ще се провеждат четения с участието на драматурзи и артисти.

Кръстю Кръстев: Искаме да създадем лаборатория за младите творци

Не е изключено спектаклите да се играят пред една трета от публиката на фестивала

РАДКО ПАУНОВ

- Честита нова длъжност, г-н Кръстев! Като казвате, че най-доброто за “Сцена на кръстопът” предстои, какво да очакваме?

- Трябва малко да се промени структурата на фестивала. Искаме да вкараме малко творческа линия в него, да зададем проекти и да работят младите по тях. В определен момент да върви и нещо като борса за представления.

Искаме да се занимаваме поотделно с различните професии в театъра. Да правим уъркшопове със сценографи. Да обърнем внимание на младите драматурзи. И всичко това ще се опитаме в следващите години да го структурираме като части от фестивала. Да създадем нещо като лаборатория за младите хора, които влизат в професията. Така може да намерим и бъдещите наши хора, които ще работят в театъра.

Кръстю Кръстев
Кръстю Кръстев

- Не се ли притеснявате, че четвъртата вълна на инфекцията може да съвпадне със “Сцена на кръстопът” и фестивалът да пропадне?

- Притесняваме се много. Но сме готови и ще направим всичко възможно “Сцена на кръстопът” да се случи. Може би ще играем пред една трета от публиката. Надявам се да минем през този ужас и това тежко време.

Готови сме да стартираме при всички обстоятелства. Те не са по-силни от нас. Ако наистина гребенът на тази вълна е много висок, не е изключено да се наложат и по-крайни мерки. Да се надяваме, че няма да се случи.

- Пловдивският театър по традиция открива с премиера. Какво е новото в “Укротяване на опърничавата”?

- Новата постановка е с много интересен прочит от режисьора Стайко Мурджев. Надявам се, че публиката ще се забавлява. Очаквам много от актьорите. Ще бъде много, много любопитно да видим Маргита Гошева като Катерина, а Геро като Петручио. И въобще много любопитни неща има в постановката. Ще бъде едно зрелищно, пищно представление.

- А как се възприемате като наследник на Стефан Данаилов, оглавявайки “Сцена на кръстопът”?

- Стефан Данаилов е един в българския театър, той е неповторим като творец и личност. Аз просто ще се опитам този вакуум по някакъв начин да не е толкова голям. И ще направя всичко възможно този фестивал да остане на мястото, на което е, и ако може, по някакъв начин да се опитаме да го направим още по-интересен. Това го очаква и самата публика. А тя като всичко в този свят се развива в много положителна посока. Това е страшно задължаващо.

- Успех на фестивала!

- Амин. Дай Боже!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петя Буюклиева не иска да дели наградата си с бургаската звезда и Марги Хранова "За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук", каза с усмивка на устата си голямата наша певица Тони Димитрова. Изпълнителката на "Ах, морето" подели първото място на XI "Международен фестивал за поп и рок музика София" с

На кафе и минерална вода седна Славена Вътова. Облечена със секси бяла ризка над спортен клин и бюстие, миската събра погледите на случайните минувачи. Снимки: България

Да попуши на спокойствие седна Стефан Димитров. Докато весело си пафкаше, прочутият композитор не спря да говори по телефона си. Накрая Димитров метна фаса си в шахта на улицата. Да не вземе да я запуши, че идат дъждове? Снимки: "България