Станишев: Европейският съвет ще приеме в заключенията си целите на Социалния план за действие

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9921953 www.24chasa.bg
Леви премиери и комисари се събраха на традиционната си подготвителна среща преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„С първите одобрени национални планове за възстановяване по-бързото, по-справедливото и по-устойчивото икономическо възстановяване вече е на хоризонта“, обявиха леви премиери и комисари днес по време на традиционната си подготвителна среща преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Те подчертаха, че ключови елементи в процеса на възстановяване са се случили благодарение на ПЕС и се ръководят именно от комисари-социалисти, като Зелената сделка (Франс Тимерманс), фондът “Следващо поколение ЕС” (Паоло Джентилони), инициативата за по-справедливо заплащане на труда и социалния план за действие (Никола Шмит), както и подкрепата за регионите и Фондът за справедлив преход (Елиза Ферейра).

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който беше домакин на срещата, заяви:

„ПЕС поздравява португалското председателство на Съвета на ЕС и премиера Антонио Коща за отличната работа, въпреки трудните условия в пандемия. Колкото по-бързо националните планове получат одобрение, толкова по-бързо европейските средства ще могат да бъдат използвани за подпомагане и модернизиране на европейските икономики“.

„Оценяваме позитивно факта, че ключови цели, заложени в плановете за възстановяване, отразяват Социалния план за действие и Европейския стълб на социалните права, както и Зелената сделка. Очаквам Европейският съвет днес да даде ясен сигнал, че възстановяването ще бъде в посока на едно по-справедливо и устойчиво бъдеще“, добави Станишев.

„Винаги сме отстоявали тезата, че икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка със социални цели и такива, свързани с околната среда. Разбирането, че тези неща са свързани е фундаментална промяна в подхода на европейско равнище, за която ПЕС настояваше още от последната финансова криза. Без усилията на социалистите в последните години, днес ЕС щеше да повтори грешките с политиките на бюджетни ограничениял“, заяви още лидерът на социалистите.

По време на срещата левите лидери изразиха подкрепа за шведския премиер Стефан Льовен и шведската социалдемократическа партия в усилията им да намерят изход от настъпилата политическа нестабилност в страната.

Участниците осъдиха последните атаки на унгарското правителство над европейските ценности и приветстваха категоричната реакция по темата на комисаря за равнопоставеност Хелена Дали, която също е от лявото политическо семейство.

По отношение на ваксините, социалистите заявиха, че желаят ЕС да играе стратегическа роля и да използва излишните налични количества в подкрепа на хората и страните, които имат нужда от тях по света.

На срещата присъстваха:

· Антонио Коща, министър-председател на Португалия

· Жозеп Борел, върховен представил на Съюза за външна политика и политика на сигурност

· Паоло Джентилони, Европейски комисар за икономиката

· Елиза Ферейра, Европейски комисар за кохезия и реформи

· Илва Йохансон, Европейски комисар за вътрешни работи

· Ираче Гарсия Перес, лидер на Групата на социалистите в ЕП

· Пол Манет, лидер на белгийската социалистическа партия (Валония)

· Фофи Генимата, лидер на гръцката социалистическа партия ПАСОК

· Алексис Ципрас, лидер на гръцката Сириза (наблюдател)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Не гласуване по пощата, а по телефона

    Не гласуване по пощата, а по телефона

    Очевидно служебният министър на външните работи е видял зор с организирането на избори с машини в чужбина и сега отново лансира идеята за гласуване по пощата. Дистанционното гласуване е добра идея по принцип и чрез нея ще се актуализират избирателните списъци и ще се спестят разходи. Но гласуването по пощата или онлайн крие рискове от оспорване
  • Диляна Ценова

    В парламента гномове избиват комплекси

    Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът, ще възникнат съмнения относно новоизбрания парламент, “всеки недоволен ще жали”

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо