Иван Костов: Не сегашната криза ще донесе избавлението, битката ще е тежка

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9921722 www.24chasa.bg
Иван Костов

От 2009 г. сме в тайна политическа криза, насечена от чести предсрочни избори. Търсенето на причината ще ни доведе до един много дълбок конфликт в българското общество, състоящо се от различни общности. Ако го сравним с преди 20 години тогава една тънка негова прослойка - гражданско общество със своето политическо представителство след неуспеха на предишната номенклатура, извърши определени реформи, но не завърши реформирането на страната. Най-важната част от реформите - върховенството на закона и разграждането на тази система, която да защитава правата и свободите на хората и същевременно да им внушава справедливост и сигурност, не беше довършена.

ЕС прие България с незавършена политическа и социална система и това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество, която разпарчетоса политическото представителство. Имаше голяма общност, която бе носталгично настроена и не приемаше консолидацията чрез върховенството на закона. Политическото представителство на съпротивляващата се на европейския ни път общност имаше друга стратегическа цел и тя е известна - усвояването, а не инвестирането на европейските финансови средства в България. Вече 20 години живеем в тази ситуация, но за този период има свободно предприемачество и пазарна икономика и тя работи и произвежда гражданско общество и средна класа непрекъснато. Тогавашната тънка прослойка става все по-значителна част от българското общество. Тя излезе на улиците миналото лято. не тези, които са в крайни лишения. Излязоха защото не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси, на мафиоти, на хора с ретрогардно мислене. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече всички ще се съобразяват с нея и толкова по-непримирима ще става тя. Този процес се развива в последните 10 години и вероятно ще приключи в следващите няколко години, когато наистина тези хора станат много и ще си поискат върховенството на закона. Това ще бъде тежка битка и голяма конфронтация. Не сегашната криза ще донесе избавлението, няма да стане толкова бързо. Тези процеси са много дълбочинни. Сегашните институции са просмукани от слабост, от ендемична корупция.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Очаквайте подробности.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Не гласуване по пощата, а по телефона

    Не гласуване по пощата, а по телефона

    Очевидно служебният министър на външните работи е видял зор с организирането на избори с машини в чужбина и сега отново лансира идеята за гласуване по пощата. Дистанционното гласуване е добра идея по принцип и чрез нея ще се актуализират избирателните списъци и ще се спестят разходи. Но гласуването по пощата или онлайн крие рискове от оспорване
  • Диляна Ценова

    В парламента гномове избиват комплекси

    Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът, ще възникнат съмнения относно новоизбрания парламент, “всеки недоволен ще жали”

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо