Очевидно трябва нова образователна степен - инженерен кандидат

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9566322 www.24chasa.bg

През XXI век пазарът на труда не е това, което беше - хората ще се преквалифицират няколко пъти през живота си

Онзи ден може би най-безспорният министър - Красимир Вълчев, разговаря с ректори и представители на бизнеса по повод поредното връчване от “24 часа” на почетните табели на тези висши училища, които водят в рейтинговата система по най-много направления. На хибридната (зум и физическа) среща бизнесът каза какво очаква от държавата, за да не страда от липса на кадри, а Вълчев представи вижданията си за висшето образование, които предлага да бъдат приети като национална задача, независеща от това какво мнозинство има в парламента и кой точно управлява.

Слушайки и двете страни, стигнах до извода, че

вече хората няма

да имат кариера

По време на живота им ще им се налага да се преквалифицират няколко пъти. Затова е важно да имат максимално универсално образование, за да могат да го правят бързо и ефективно. И че е важно държавата да въведе такава образователна степен и така университетите да се пренастроят бързо. Рейтингът на университетите помогна да се преодолеят глупавите моди във висшето образование и днес зрелостниците са много по-прагматични, отколкото преди 10-20 години. И днес няма такива парадокси, когато всички искат да учат право или икономика без грам мисъл какво точно ще работят.

Рейтингът прагматизира

висшето образование,

но реалностите са такива,

че промените в живота

нахлуват бързо,

житейските нужди се променят рязко и днес може би изглежда много разумно да учиш програмиране, но не е ясно дали роботите няма да заемат тези работни места много скоро. Или пък в момента заради засиленото търсене на цветни метали много са необходими минни инженери. Но няма кой да каже дали след 5 години мините няма да бъдат изчерпани и да се търсят повече оператори на 3D принтери. И на днешните минни инжeнери няма да им се наложи преквалификация. Или пък случаят с медицинските специалисти от миналата година. Когато много рязко нарасна нуждата от лекари, медицински сестри, фармацевти, лаборанти и парамедици, а тази и следващата година ще се търсят фармаколози и биотехнолози.

Затова трябва да се върви към универсализация, а не както досега да има всякакви тесни университетски специалности. Очевидно трябва да се въведе образователна степен, която да се нарича бакалавър на науките или инжeнерен кандидат. Хора, които да бъдат достатъчно грамотни технически, макар и без конкретна специализация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

    Консултациите при Радев за кабинет да са 100% публични

    Тази седмица се очаква президентът да свика първото заседание на новия парламент, а много скоро след това да започне и консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство. Поне така е по устав, тоест по конституция. И тъй като хората в последните години станаха особено чувствителни на тема задкулисие и нерегламентирани уговорки
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си