Ако нямаш голям враг, оставаш незабелязан, но въглищните централи не са такъв

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9556817 www.24chasa.bg
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

Или как предизробната ситуация води до замърсяване, по-голямо от това в Китай и Индия

Ако въпросът беше дали въглищните централи да продължат да работят без да подобряват екологичните си параметри или да ги спрем, отговорът, макар и с тежки последици, би бил ясен. Цяла Европа е тръгнала по пътя на зелената трансформация, но този преход е едва в началото си. Страни като Германия, макар и лидери в изграждането на фотоволтаични, вятърни и водни централи, продължават да разчитат за собствените си нужди на кафявата енергия.

Причините за това са много. В зимните месеци, когато потреблението на енергия значително се увеличава, може да се разчита на до около 10% от капацитета на вятърните паркове, фотоволтаиците често не могат да осигурят енергия дори за собствената си консумация, а водните централи по презумция работят на пълен капацитет само през пролетта, когато снеговете се топят и обилни дъждове застрашават да препълнят язовирите.

Балансът или стабилно и прогнозируемо енергийно производство може да дойде от газовите и атомните централи, ако се изключат въглищните. И това в никакъв случай не е мрачно обрисувана лобистка картинка. Пример от последните седмици за енергийна катастрофа даде и Европа и Тексас.

Положението с българската енергетика не е по–различно. Централите, освен преход към зелено производство, са си поставили цел устойчиво производство, което прави задачата още по-трудна, но не и невъзможна. Решението е в преминаване към миксирани суровини, които могат не само да съхранят и трансформират, но и да запазят конкурентноспособността. За това заговориха и въглищните централи, и редица експерти и еколози.

Комплексното решение включва и други стъпки, като запазване и развиване на топлофикационните дружества като стратегически източници за градско отопление и действия, които биха довели до енергийна ефективност. Цялостният комплекс от мерки без стратегическа рамка и без желание на въглищните централи би бил невъзможен. Централите обаче показват не само желание, но и вече правят своите първи стъпки в тази посока.

През изминалата година 2 топлофикации инвестираха милиони в заместващи газови мощности и след изтичане на срока на внедряването им тази пролет ще са подобрили значително своите екологични параметри. Това са Перник и Русе, които обещават стъпките да продължат и в посока увеличаване на газовите мощности и в диверсифицирането на микса с други екологични алтернативи. Първи стъпки се готвят да направят и в ТЕЦ "Бобов дол", където вече заявиха намерението си да заложат както на газ, така и на водород. В края на предпроектните проучвания е и "Брикел".

Никоя от въглищните централи не си е позволявала да разпределя дивидент за собствениците си през последните години. Наблюдава се положителен процес, в който всички приходи плюс привлечен капитал от финансови институции се реивенстира за подобряване на качеството на произвежданата енергия. Това се потвърждава от финансовите отчети на множество предприятия.

Да не бързаме да изхвърляме въглищата, а да помислим как да ги използваме с малък процент в микса по по-екологичен начин, като ги преобразуваме в газ например, казва специалистите в бранша. Решението за бъдещето на българската енергетика, за това да продължава ли да бие енергийното ни сърце – комплексът "Марица Изток", е както в ръцете на отделните дружества, така и в нагласите на цялото общество.

В предизборна ситуация според кандидат политиците комините пушат по–черно, хората припадат още като прекрачат прага на своите домове, а замърсяванията са по–катастрофални от тези в Китай и Индия взети заедно. Изборите обаче ще дойдат и ще отшумят. Вероятно част от спасителите, които чертаят зловещите картини днес, ще се уредят с удобни властдаващи кабинети.

Утре обаче решението за устойчива енергетика ще продължава да виси застрашаващо, ако централите не успеят да преодолеят негативите от обществените нагласи и да концентрират всички сили в своя рестарт. Цената да уредиш себе си и собственото си его с повече власт и повече финансови възможности не е оправдание да буташ към ръба цял един сектор. Вярна е максимата, че ако нямаш голям враг, оставаш незабелязан, но монетата има и втора страна – тази, която показва стойността й.

Пулсът на българската икономика определя качеството на живот на българските граждани. Така както след ликвидиране на поливното земеделие, хората се изнесоха от селата към градовете, със затварянето и нарязването на скрап на стотици предприятия – от по–малките към по–големите населени места, така нашите деца ще се отправят към държави, които им дават възможности за развитие. Да създаваш консуматорска държава не е комплимент, а пропаст, на чийто ръб всички ще застанем.

Авторът е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си