Хаосът не може да ни управлява, той може да доведе антихриста

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/8830065 www.24chasa.bg

Ако някой е против олигархията, то не трябва ли някаква програма за разследване на създаването на родната олигархия? Кой ще я състави?

Пиша в отговор на молба на мои близки и познати, които се интересуват, какво е мнението на църквата за протестите срещу правителството днес.

Признавам, че аз самият съвсем не съм наясно кой и срещу какво протестира. От близките си разбирам, че лозунгите на протестиращите се променят, като основното им съдържание е срещу “олигархията” и “корупцията”, както и “Оставка на правителството!” и “Долу мутрите!”

Попитах, кого имат предвид, когато се обявяват против олигархията? И

научавам,

че до момента

не се визира

нито едно име,

което да олицетвори това, срещу което се протестира. Когато става дума за корупция, питам кого имате предвид? Някакви конкретни случаи ли? Не, и за такива не става дума. Но правителството трябва да падне и да дойде друго. Там вече се посочва име.

Какво друго правителство? Коя политическа сила имате предвид? Отговорът е колебливо мълчание, след което плаха проба – ами служебно правителство.

Добре, служебното правителство трябва да поддържа управлението до следващи избори, нали така? После какво? Ако се окаже, че същата политическа сила, срещу която са протестите, дойде пак на власт, какво следва? Протести до дупка?

Всички тези диалози затвърждават убеждението, че протестите са заради самите протести. Исканията са общи, като от време на време се гарнират с изстъпления на провокатори, за което обществеността вече отдавна трябва да има очи.

Ако някой е против миналото на Бойко Борисов, защо се е сетил днес?

Той е с тази

биография

вече повече

от 30 години!

Ако някой е против олигархията, то не трябва ли някаква програма за разследване на създаването на родната олигархия? Кой ще я състави? Ако вече я има, защо не се показва?

Липсата на отговори на тези въпроси означава само едно: някой има нужда от протести, не от промени. Единствената политическа сила, която ще може да състави правителство, е тази, срещу която бяха последните продължителни протести. Ако тази сила състави правителство, значи България пак ще влезе в режим на протести.

Разбирам, че някой иска протестите да преминат в обща стачка. Това вече означава хаос. На фона на отслабена икономика, на извънредна ситуация с последната пандемия да се обяви

обща стачка,

това означава

пълен колапс

на икономиката

Та ето какво мисли църквата за хаоса, доколкото разбирам Нейното учение: хаосът ще бъде търсен в последните дни на човешката история, за да може на власт да дойде една сила, която ще черпи енергията си направо от врага на нашето спасение – дявола. Тази сила ще се олицетворява от една личност, която Църквата разпознава като “антихриста”, онзи, който ще дойде “вместо Христос”, уж за да “донесе мир”.

За да “носи

мир”, му

трябват

конфликти,

войни,

бедствия и хаос.

Е, в чия мелница наливат вода тези, които, съзнателно или не, поддържат незнайно как пропълзелият хаос? Говорете истината! Не участвайте в безплодните дела на мрака, напротив – изобличавайте ги, ни съветва свещеното писание, но не подстрекавайте към конфликт, към безредие, което рано или късно ще прерасне в кръвопролитие, ако позволите на лукавия да ви съветва! Ти реши, уважаеми читателю, в кои времена на историята сме!

Калистрат Зографски (Русев) е монах в Зографския български манастир на Света гора "Св. вмчк Георги Победоносец". Познат е като църковен публицист и доскорошен автор на “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Отваряйте си очите за измамници в турбуленцията

    Вече месец в България продължава политическата турбуленция. И в нея се активизират хора от всички етажи на обществото - от най-високите, та до сумрачните подземни етажи. Както е известно, в смутни и несигурни времена излизат мошеници от всякакъв вид и калибър. Това е за тях златно време, това е техният “ден година храни”
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи