Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/14537547 www.24chasa.bg
Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: Архив

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет. Той може да бъде както преимуществено политически, така и по-скоро експертен. Но ако само едната страна излъчи състав на министрите, подкрепата за този кабинет ще бъде крехка и по-вероятно - много кратка. Ако в ПП-ДБ си мислят, че правителство, съставено само от техни министри им дава по-добри възможности - то те се лъжат.

Дебалансираното представителство, особено включването на министри само от тяхна страна, ще доведе до напрежение сред представителите и привържениците на ГЕРБ-СДС и нарастващ натиск за преосмисляне на двустранното споразумение при всяка трудност, криза или дори текущ управленски проблем. Дисбалансът може да се окаже още по-опасен предвид обстоятелството, че засега партиите от ДБ отказват или се въздържат от участие в правителството.

Ние не знаем от какви стартови позиции бе конкретно договорено споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но за самите лидери на ПП би трябвало да бъде понятно, че излъчването на кабинет единствено с техни номинации и техни представители (с изключение на Мария Габриел) залага твърде напрегната и нестабилна формула на управление в период, в който ще бъде необходимо максимално сътрудничество - както по законодателната програма в парламента, така и по отношение ключовите приоритети на изпълнителната власт.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 30 май - Внимание, ChatGPT краде лични данни

    Само в "24 часа" на 30 май - Внимание, ChatGPT краде лични данни

    Само в "24 часа" на 30 май четете: Любовна триада превърна 23-годишна жена в убийца Перверзното усещане за нормалност и записите - анализ на психолога Николай Димитров Съдебната система буквално избухна - интервю с министъра на правосъдието Крум Зарков По-добра ли е гръцката избирателна система от българската - Иван Гарелов отговаря на Валери
  • Иван Гарелов с последната си книга “Рокендрол, шпионаж и... последен валс”, издадена от КК “Труд”

    Кажи си, Валери!*

    Високомерието към гръцката демокрация е неуместно Като кажеш за някого, че много го уважаваш, това обикновено е прелюдия към непозволен удар. Така постъпи с мен Валери Найденов. Аз също го уважавам - за тънкия му хумор, за ерудицията му, за постоянството. Малко ми е досаден с налагането от години на мажоритарния избор като магическо решение на