Що за чудо е българската линейка?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13689954 www.24chasa.bg
Линейки СНИМКА: Десислава Кулелиева

"Трагедията на починалата девойка в английската гимназия в Бургас преди седмица и съобщението за две линейки, пристигнали на място - едната без т.нар. реанимационен екип, последвана от друга със, ме накараха да се замисля за следното:

- що за чудо е българският реанимационен екип, при условие, че всеки лекар и спешен санитар трябва да е в състояние да окаже реанимационна помощ? Никъде в развитите държави няма специални реаниматорски екипи - има линейка със санитари/парамедици, и лекар, който при нужда се включва. Реанимационните действия са по алгоритъм, нито са сложни за обучен човек, нито изискват някакво космическо оборудване. На какво ниво е обучението на персонала на линейките (лекари и санитари), които не могат да проведат реанимация на място и трябва да идва втори екип?

- какъв е смисълът да се поддържат линейки, които нямат необходимото оборудване? По-добре за случаите, които не изискват специално оборудване, лекарите да пътуват с личен автомобил или такси. Една добре оборудвана линейка не е космически скъпа, за да се поддържат и необорудвани такива. Прахосва се ресурс.

- 112 и триажът - какво се случва там? Трета година говорим, че там трябва да се вкарат пари и да се привлече добре обучен персонал. Разделянето между спешни, неотложни и неспешни случаи трябва да е драконовска - "Бърза помощ" не е такси или лекар на повикване, защото ме мързи.

- Телемедицина - да може от линейката да включиш дистанционно специалист, за да ти асистира, особено при големи дистанции и сложни случаи. Опитът на Румъния показа, че тази система работи.

Налага се и обществото да бъде образовано кога, как и какво да прави. Понятията спешна помощ, неотложна помощ и дежурен кабинет съществуват, но за обикновения човек са като китайски. Трябва да се работи непрекъснато за образоване на обществото. Това продължава да куца на всички нива", написа Аспарух Илиев в личния си фейсбук профил. 

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Летище София, Терминал 2
Снимка: Архив

    Какво трябва да стане, за да е терминал 2 повече вход, а не изход

    България е добро място за живот и кариера - за това ще бъдат убеждавани българи в Лондон в неделя като част от инициативата Bulgaria wants you. Своеобразен домакин на събитието ще е княз Кирил Сакскобургготски. В днешния глобален свят е трудно да убедиш особено млади и активни хора да не търсят по-добри перспективи на друга точка на планетата
  • Избори .
 СНИМКА: АРХИВ

    "В интерес на Европа е България да има редовно правителство"

    На фона на войната в Украйна едно стабилно управление на България, което се придържа към подписаните договори и към общоевропейските ценности, е много важно за цяла Европа, казват пред ДВ експерти от Германия и България, пише "Дойче Веле". В България отново предстоят предсрочни парламентарни избори. Според едно разпространено мнение сред западните