Харалан Александров: Останем ли в режим на противопоставяне, ще получим още от същото

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13624689 www.24chasa.bg
Социалният антрополог Харалан Александров КАДЪР: БНТ

Останем ли в режим на противопоставяне, ще получим още от същото. Това каза социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Още от деня" по БНТ.

По думите му един от най-големите проблеми е да се формулира бъдеще.

"Бъдещето отсъства, седи като някакво абстрактно събитие - повече застрашително и по-малко примамливо", каза още той. Според него е хубаво хората да са активни и да се притесняват, но когато няма лидерство, тези усещания няма как да се канализират. 

"Сега сме едновременно тревожни и депресивни.  Няма кой да свърши работата по лечението. Драматично отсъстват в България компетентни професии. Отчаяно се нуждаем от посредничество. А политиците са заети да водят война, и това трябва да се поеме от професионалисти - социалните работници", каза още социалният антрополог. 

Той обясни, че цари усещане, че политиката се възприема като нещо, което генерира негативизъм и заплаха.

"С политическото са поканени да се свържат чрез  омразата, а не през надеждата и солидарността. Политикът всмуква негативни емоции и води до ответна реакция на изтегляне - затова все повече хора отказват да се занимават с политика", каза още той.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Летище София, Терминал 2
Снимка: Архив

    Какво трябва да стане, за да е терминал 2 повече вход, а не изход

    България е добро място за живот и кариера - за това ще бъдат убеждавани българи в Лондон в неделя като част от инициативата Bulgaria wants you. Своеобразен домакин на събитието ще е княз Кирил Сакскобургготски. В днешния глобален свят е трудно да убедиш особено млади и активни хора да не търсят по-добри перспективи на друга точка на планетата
  • Георги Семерджиев СНИМКА: Николай Литов

    Нарочно ли са некадърни българските полицаи?

    Прекалено много станаха случаите, в които неумело събрани доказателства отървават престъпници, че да подминем случая “Семерджиев” Георги Семерджиев - бивш футболист с посредствена кариера в посредствени отбори, на 5 юли 2022 г. прехвърча на червено през столично кръстовище със 166 км в час и уби две млади момичета - Хариет и Христина