7 или 8 мандата ще променят локацията си на предстоящия вот

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13614541 www.24chasa.bg
Избирател пуска разписката от машината за гласуване в изборната урна СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

7 или 8 мандата ще променят своята локация след отчитането на данните от последното преброяване и преизчисляването на броя на депутатите, които влизат в парламента от отделните избирателни райони в страната. Това обясни пред БНР доц. д-р Светослав Живков, който е историк, политолог и експерт по изборни системи.

„Разпределението на мандатите между партиите става на равнището на цялата страна. Имаме един т.нар. скрит Национален изборен район. Различните многомандатни избирателни райони нямат роля за разпределянето на местата между партиите. На теория биха имали, ако се появи успешен независим кандидат. Но нямаме такъв случай в новата конституционна история“.

ЦИК е длъжна до 55 дни преди провеждането на изборите да разпредели тези места по многомандатни райони, обясни политологът.  До края на следващата седмица ще видим разпределението, добави той.

Прехвърлянето на някои мандати от едни райони в други има значение за отделните кандидати, посочи Живков. „Варненска област, град Пловдив и град София ще бъдат бонифицирани. Въпросът е чисто технически. Вероятно с по два мандата в трите софийски многомандатни района. Очаквам там партиите да пуснат малко по-дълги листи.  Районите, които губят мандати, са в Северна България.Това отразява и демографската динамика между двете преброявания, обясни Живков.

Очакванията са отново  да има фрагментиран парламент, прогнозира политологът. Според него шансът е  сродните партии или тези с близки концепции да се договорят за някаква коалиция. "Друга алтернатива е правителство от формации, обединени от малко неща, но то ще е кратко. Има и вариант, при който формациите отново не успяват да излъчат правителство", коментира Живков. Според него  не бива да се преминават определени граници по време на предизборната кампания, за да останат вратички за следизборно коалиране.

Смяната на държавното устройство трябва да се осъществи чрез Велико народно събрание. Самата конституция не позволява провеждането на подобен референдум, обясни още Живков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Летище София, Терминал 2
Снимка: Архив

    Какво трябва да стане, за да е терминал 2 повече вход, а не изход

    България е добро място за живот и кариера - за това ще бъдат убеждавани българи в Лондон в неделя като част от инициативата Bulgaria wants you. Своеобразен домакин на събитието ще е княз Кирил Сакскобургготски. В днешния глобален свят е трудно да убедиш особено млади и активни хора да не търсят по-добри перспективи на друга точка на планетата