Партиите узряха, ще се разберат след изборите

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13605870 www.24chasa.bg
Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

След изборите партиите ще се разберат, коментира пред БНР политологът Александър Димитров, преподавател в УНСС. "Всеки ще чака последното раздаване на картите, за да се види кой какво ще придобие в изборния ден. Мисля, че са узрели и вече са готови на най-разнообразни коалиционни споразумения само и само да се спре непрекъснатото въртене на служебни кабинети",  обясни той.

Според него на изборите "сватба" между партиите от "хартиената коалиция", каквато очакват от ДБ,  едва ли ще има. "Може да се получи така, че трите партии да не получат повече от 110 депутати и да нямат възможност за такава коалиция", обясни политологът. 

Според него ДПС може би ще запазят същите гласове на изборите, но резултатът на БСП е застрашен. "ГЕРБ също не са застраховани, очаквам спад и в техните гласове", прогнозира той. По думите му всичко много зависи от предизборната кампания.

"Не е ясен резултатът. Може да има нови субекти, които да се включат в тази кампания и това може да наклони в някоя посока", коментира Димитров.

Той прогнозира, че обединение между ПП и ДБ може да докара сериозни резултати на 2 април. Според него обаче ще има напрежение за листите, на някои места ще  избухнат страхотни конфликти, а това може да съсипе цялата кампания, която иначе има голям потенциал.

Политологът е убеден, че при обединението на ПП и ДБ в София, може би ще се стигне до промяна на кметския пост. Според него местните избори драматично ще  надхвърлят завладяването на държавния център и това в дългосрочен план няма да донесе кой знае колко придобивки. А Общинският съвет в София ще си остане многолик.

Политологът е убеден, че има  потенциални партньори, които може би ще допринесат за увеличаване на електоралния дял: "Тези коалиции са трудни, случат ли се предизборно, ще са тип ад хок коалиция. Те не винаги работят, защото имат нужда от разпределение на дейностите, от планиране, а когато това не се е състояло, такива коалиции  обикновено се провалят с гръм и трясък".

Не съм сигурен, че референдумът на ИТН ще изиграе роля за парламентарния вот, коментира още политологът и обясни: "Българският избирател лесно дава своята подкрепа, но един път оттегли ли я,  е окончателно".

Според него от НДСВ са усетили правилния момент, в който могат да получат реабилитация.

Димитров смята, че парламентът няма да свърши кой знае каква качествена законодателна дейност преди да бъде разпуснат. Но може би тази седмица ще е достатъчна поне за някои от промените.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Летище София, Терминал 2
Снимка: Архив

    Какво трябва да стане, за да е терминал 2 повече вход, а не изход

    България е добро място за живот и кариера - за това ще бъдат убеждавани българи в Лондон в неделя като част от инициативата Bulgaria wants you. Своеобразен домакин на събитието ще е княз Кирил Сакскобургготски. В днешния глобален свят е трудно да убедиш особено млади и активни хора да не търсят по-добри перспективи на друга точка на планетата
  • Георги Семерджиев СНИМКА: Николай Литов

    Нарочно ли са некадърни българските полицаи?

    Прекалено много станаха случаите, в които неумело събрани доказателства отървават престъпници, че да подминем случая “Семерджиев” Георги Семерджиев - бивш футболист с посредствена кариера в посредствени отбори, на 5 юли 2022 г. прехвърча на червено през столично кръстовище със 166 км в час и уби две млади момичета - Хариет и Христина