Евтино продаваме перспективата си за интеграция в Европа

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13605640 www.24chasa.bg
Шенген СНИМКА: Архив

Появиха се новини, че сме поискали 2 милиарда евро от ЕС за оградата по турската граница. И австрийският канцлер бил готов да "лобира" в ЕС за това България да ги получи. Но с условието България да не влиза в Шенген.

България би следвало да направи точно обратната оферта - ние трябва да сме готови да дадем 2 милиарда евро, ако влезем веднага в Шенген. Повишаването на оценките на всички активи в страната - имоти и бизнеси - ще е стотици пъти по-голяма от тази дребна сума. А политическите измерения от това присъединяване са безценни. Става въпрос за бъдещето на държавата за поколения напред. Аз бих предложил даже да се откажем от всякакви европейски фондове за следващите 5 години, ако влезем в Шенген и еврозоната веднага. Положителните ефекти от това ще са многократно по-големи и ще се умножават с годините.

2 млрд. евро са под 3% от БВП на страната. Перспективите за икономически растеж и притока на чужди инвестиции след членство в Шенген ще компенсират сумата за една година.

Евтино продаваме перспективата си за интеграция в Европа. Сигурен съм, че ако следваме такава логика и поискаме 20 млрд. евро, за да излезем от ЕС, няколко държави, без да се пазарят, с удоволствие ще спонсорират сметката, за да ни кажат “чао”. И Путин ще удари едно рамо. Безумна политика…

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Горивата - евтини, трябва да дърпат надолу и другите цени

    Горивата - евтини, трябва да дърпат надолу и другите цени

    Горивата поевтиняха значително - респективно и транспортът. Заедно с тока и газа той е сред основните фактори, с които досега се оправдаваше поскъпването. А на принципа на пазарната икономика, щом основополагащи фактори поевтиняват, това трябва да води и до по-ниски цени в магазините. Проблемът е, че това намаление, ако изобщо го има, става бавно