Ловчанският митрополит Гавриил: В светата литургия няма молитва за война, а за мир

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13263628 www.24chasa.bg
Ловчанският митрополит Гавриил

Уважаема редакция на вестник “24 часа”,

Известяваме ви, че във в. “24 часа” от 7 декември 2022 г. на първа страница на вестника има две снимки с текст “Волоколамският митрополит и външен министър на Московската патриаршия Антоний (вдясно на лявата снимка) отслужи заедно с нашия митрополит Герасим литургия в Руската черква за успех на Русия в агресивната война срещу Украйна. Пред храма се събраха на протест български и украински граждани (на дясната снимка)”.

А в същия брой на 4-а страница е казано, че “патриарх Неофит е бил уведомен за посещението, обявиха от Синода. Не е имало обаче разрешение от пълния състав на ръководството на Българската църква, каквото се изисква по правилата... а целта на посещението била да бъде притисната нашата църква да признае църквата в Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква, което е противоканонично, защото не е издадено от Вселенската патриаршия”.

Искаме да поясним, че в службата от страна на Българската православна църква взеха участие Ловчанският митрополит Гавриил и главният секретар на Св. синод епископ Герасим. Благословение за това получихме от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, защото в момента нямахме заседание на Св. синод. В такива случаи такава е каноничната практика у нас. Св. литургия служихме по повод храмовия празник на църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и 70 години от основаването на Руското подворие в София. В светата литургия няма молитва за война и за агресия, а има молитви за мир, благополучие, любов и разбирателство между хората. При посещението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и дума не е ставало за дадената от Сръбската православна църква автокефалия на Македонската православна църква.

Ловчански митрополит Гавриил

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

    Изборите на 2 април пак ли генерална репетиция?

    С просто око вече се усеща накъде духа вятърът в партийните платна. Добутаха го с триста мъки до нови парламентарни избори, защото всички пазеха белите си премени - ако е възможно да изглеждат що-годе прилично пред своите избиратели, та затова и не направиха редовно правителство. Там е работата обаче