Дума на деня: Шарлатания

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13253224 www.24chasa.bg

Когато обвини в лъжа Асен Василев и партията ПП, че вместо промяна българите са получили лъжа, президентът Румен Радев употреби думата шарлатания - “ще надживеем и тази шарлатания”.

Бойко Борисов пък каза: “Ние в ГЕРБ мутри нямаме. Шарлатани, шанаджии и други подобни са на друго място”.

Слави Трифонов, който отдавна обвинява политици от “Промяната”, че са лъжци, изнамери етимологията на думата “шарлатанин”. “Идва от френския език, но се смята, че думата изначално е италианска. Има и научни теории, че думата “шарлатанин” идва от наименованието на италианското село Черетто. Жителите на това място се били прославили с това, че странствайки по Италия, те се представяли за лекари и аптекари, без да бъдат такива наистина.”

Речникът “Мериъм-Уебстър” дава по-подробно обяснение - черетано - жителите на Черето, станала дума, нарицателна за самозвани медици. Тези измамници използвали репетирано бръщолевене, за да привличат купувачи, както правели викачите пред цирковете. Италианската дума за бърборене е ciarlare и бърборенето толкова се асоциирало с “черетано”, че думата станала чарлатано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

    Изборите на 2 април пак ли генерална репетиция?

    С просто око вече се усеща накъде духа вятърът в партийните платна. Добутаха го с триста мъки до нови парламентарни избори, защото всички пазеха белите си премени - ако е възможно да изглеждат що-годе прилично пред своите избиратели, та затова и не направиха редовно правителство. Там е работата обаче
  • Полиция СНИМКА: Pixabay

    Кому се усмихват малолетните богини?

    Защо момичета крадат, за да си купят модерен смартфон Разбира се, че перефразирам Христо Смирненски. И по смисъл го перефразирам. Но не съвсем. Децата са най-голямата ценност на едно общество, защото са неговото бъдеще. В тях вграждаме идеите и идеалите си за собствения и за живота на всинца ни. Идеалите обаче имат странното свойство да се