Кристиян Шкварек: Проф. Габровски би бил кадърен премиер, но ходът позиционира добре ГЕРБ за изборите

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13242398 www.24chasa.bg
КРИСТИЯН ШКВАРЕК СНИМКА: ФЕЙСБУК

Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ. "24 часа" се свърза с политическите анализатори доц. Татяна Буруджиева и Кристиян Шкварек и ги попита:

1. Какви са плюсовете и минусите на проф. Николай Габровски?

2. Какви са шансовете за формирането на правителство? 

Ето и отговорите на Кристиян Шкварек: 

1. Големият плюс на проф. Габровски е неговата биография. Това е може би най-добрият неврохирург в България. Освен това е и от хората с най-сериозен управленски опит, тъй като управлява едно от най-трудните възможни учреждения в държавата като зам.-директор на “Пирогов”. Този ход е изкарване на преден план човек, който би бил наистина много кадърен премиер само при реални условия за такъв кабинет.

2. Според мен и ПП, и ДБ ще откажат да подкрепят този мандат, а пък ГЕРБ няма да седнат на преговори с ДПС и БСП. И отиваме на избори през март. Въпреки това кандидатурата на проф. Габровски е хубава заявка на ГЕРБ за самите избори - че са отговорни да изкарат нови хора на преден план, и то от ранга на професора. Но съм много скептичен, че от този ход ще произлезе кабинет. Нека сме наясно с нещо видимо - от няколко седмици се намираме в предизборна кампания. Всеки ход на всяка партия е ход не е от гледна точка на съставянето на правителство, а от гледна точка на изборите. А в момента ГЕРБ направи много добър предизборен ход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вадят жертви изпод руините на земетресението в Турция, което стана на 06.02.2023 г.

    Светът трябва да помогне и на Турция, и на Сирия. Длъжници сме, защото сме хора

    Светът в последните дни живее с трагедията в Турция и Сирия след опустошителното земетресение, засегнало двете страни. Казват, че към днешна дата жертвите вече са над 11 хиляди, а най-мрачните прогнози са за още много загинали под руините. И въпреки игрите на свръхголемите в политиката, въпреки интересите и задкулисните им сценарии за надмощие в
  • Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

    Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

    С проектите си Министерството на правосъдието демонстрира правен нихилизъм Ще питаме КС за съдебната реформа, ще се посъветваме с професорите от Юридическия факултет на Софийския университет и тогава ще вкарваме закони - с консенсус Хайде да си кажем най-после истината за “провалената съдебна реформа” и защо тя не можеше да се случи по начина