Татяна Буруджиева: Проф. Габровски е успял човек, умее да чува - посланието е, че ГЕРБ не е в изолация

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13242390 www.24chasa.bg
Доц. Татяна Буруджиева

Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ. "24 часа" се свърза с политическите анализатори доц. Татяна Буруджиева и Кристиян Шкварек и ги попита:

1. Какви са плюсовете и минусите на проф. Николай Габровски?

2. Какви са шансовете за формирането на правителство?

Ето и отговорите на доц. Татяна Буруджиева:

1. Много трудно мога да определя минуси, въпреки че поддържам мнението, че в политиката трябва да влизат хора, които знаят и разбират какво е политика. Проф. Габровски е човек с ясни демократични ценности и здрав разум. Друг голям плюс е, че той е обратното на изведеното в основен образ на предходните управляващи - с дипломите от чужбина и маниерите и държанието на хора, израснали в друга културна среда. И със самочувствието, че животът почва от тях. Проф. Габровски е типичният пример за човек, който последователно и упорито е постигал успехи в България, а и извън нея. И е от малкото хора, които знаят да чуват - той повече чува, отколкото да говори.

2. Шансовете за правителство не са големи. Ако няма сериозни промени в декларираните до този момент позиции, едва ли ще се стигне до правителство на малцинството, въпреки че с това предложение за премиер това е разумен вариант.

По същата логиката няма да бъде избран кабинет и с втория мандат. А след връщането на хартиената бюлетина не е ясно дали от ПП ще предложат кабинет. Ако има ключ към правителство, изглежда, че то ще е в третия мандат, независимо на коя политическа сила ще се даде. Този ход обаче показва две неща.

Първо, почти невъзможно е да се обвини ГЕРБ, че не желае или саботира създаване на правителство.

Второ: трудно е да повтаряш в каква изолация и колко мизерен е твоят опонент, когато може да си позволи да предложи за министър-председател такава личност. При това с много неясен изход. Съгласието на проф. Габровски - да отиде и да застане като кандидатура на премиер, е категоричен показател, че националните интереси доминират в този случай. Проблем ще е за другите партии да аргументират отказа си за сътрудничество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вадят жертви изпод руините на земетресението в Турция, което стана на 06.02.2023 г.

    Светът трябва да помогне и на Турция, и на Сирия. Длъжници сме, защото сме хора

    Светът в последните дни живее с трагедията в Турция и Сирия след опустошителното земетресение, засегнало двете страни. Казват, че към днешна дата жертвите вече са над 11 хиляди, а най-мрачните прогнози са за още много загинали под руините. И въпреки игрите на свръхголемите в политиката, въпреки интересите и задкулисните им сценарии за надмощие в
  • Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

    Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

    С проектите си Министерството на правосъдието демонстрира правен нихилизъм Ще питаме КС за съдебната реформа, ще се посъветваме с професорите от Юридическия факултет на Софийския университет и тогава ще вкарваме закони - с консенсус Хайде да си кажем най-после истината за “провалената съдебна реформа” и защо тя не можеше да се случи по начина