Д-р Благомир Здравков: Без държавно планиране, специализации и добро заплащане България ще е без качествена педиатрия

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13242013 www.24chasa.bg
Д-р Благомир Здравков СНИМКА: Йордан Симеонов

Новата болница в Горна баня трябва да бъде последната инстанция за лечението и диагностиката на детските заболявания, обясни директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”.

- Д-р Здравков, вече е ясно къде ще се строи Националната детска болница. Добре ли е, че ще е в Горна баня?

- За нас като лекари конкретният терен никога не е имал водещо значение. Важно е мястото да е обезпечено с инфраструктура, но най-важна остава комплексната педиатрична помощ. Всеки ден се налага да трансферираме тежко болни деца между различни детски клиники. Това е проблем за пациентите, за техните родители и не на последно място за екипите, които ги лекуват и консултират. Надявам се сега, когато държавата се е заела с тази свръхотговорна задача, реализацията ѝ да бъде изпълнена по-най-добрия и качествен начин, за да можем да осигуряваме лечение на децата пациенти на най-високо ниво.

- Какви действия трябва да се предприемат оттук нататък, за да се получи една наистина добра детска болница, удовлетворяваща всички нужди?

- На първо място е кадровото обезпечаване и инвестицията в хората. Това е фундамент на всяко медицинско обслужване, но в детското здравеопазване неговата роля е още по-важна и значима. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-специфични умения и знания са необходими на специалистите, за да могат да му окажат медицинска помощ на високо ниво. Това често плаши завършващите медицина, лекарите и медицинските сестри. Страхът и огромната отговорност е едно от обясненията за отлив извън самия числен дефицит на кадри в сектора. Без държавно планиране за привличане, категоризация, специализации и преференциално заплащане на тези специалисти рискуваме достъпът до педиатрична помощ в страната да остане крайно неравнопоставен точно заради кадровия дефицит.

- Какви звена трябва да има Националната детска болница?

- С екипа от специалисти, които сме ангажирани с изготвянето на структурата на бъдещата национална детска болница, работим в посока това да е лечебно заведение, изградено от звена с най-високо ниво на компетентност. То трябва да е последната инстанция за лечението и диагностиката на детските заболявания. Все още уточняваме крайния вариант, тъй като получихме предложения и от неправителствения сектор. След окончателните редакции проектът ще влезе за одобрение от министъра на здравеопазването.

- Ще има ли достатъчно специалисти, които да работят в нея?

- Като брой и вид лекари специалисти по конкретните направления - тях ги има и сега. Остава сериозен проблемът с медицинските сестри и останалите специалисти по здравни грижи. Надявам се скоро да има концепция как този проблем да се реши.

- Според различни инициативи за изграждане на детска болница министърът на здравеопазването е взел еднолично решението кой да бъде теренът? Така ли е?

- Доколкото съм запознат - това не е точно така. Работни групи от различни специалисти анализираха 5 терена за изграждането на това лечебно заведение с национална значимост. Геодезистки, инфраструктурни и градоустройствени аспекти са определили терена в Горна баня като най-подходящ. Тук отново искам да подчертая, че аз не съм специалист в това направление и ми е трудно да го коментирам, а и още веднъж да отбележа - не самото място, а комплексната педиатрична помощ трябва да е водеща! Ако имаше такава на територията на нашата болница, на територията на “Пирогов” или “Александровска”, никой нямаше да се вълнува от това, че сградата е в центъра на града.

- Редно ли е частен инвеститор да изгради болницата?

- Много твърдо заявихме позицията си по този въпрос. Няма как медицинската помощ за децата на България да е плод на набързо редактиран бизнес план на инвеститор, който не е получил това, което иска. Детското здравеопазване следва да се третира от управляващите като аспект от националната сигурност на страната. Частните лечебни заведения съществуват с една цел - печалба. Ако допуснем нивото на медицинска грижа за едно тежко болно дете да зависи от балансовите стойности по приходи и разходи, за да се генерира “печалба”, тогава могат да ни наричат търговци, а не лекари. Аз съм избрал да бъда лекар!

- Раздели ли лекарите идеята за нея?

- Тъкмо напротив. Тази тема обедини не само педиатрите, а и всички други медицински специалисти, работещи с деца, неправителствения сектор, родители и пациенти, политици, държавни институции. И вероятната причина за това е проста - всеки здравомислещ човек осъзнава, че детето му, а чрез него и той самият, може да е потребител на тази система.

CV 

Завършва медицина през 2009 г. Започва работа като анестезиолог-реаниматор в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Анна”. От 2011 до 2015 г. е преподавател в Катедрата по анестезиология и интензивно лечение при Медицински университет-София, и УБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. От 2015 г. е с придобита специалност по анестезиология и интензивно лечение. От 2016 г. е магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. През април 2021 г. става изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Два екипа на ВМА - София, заминават за Турция, за да помагат на пострадалите от адското земетресение.

    Милиони са в беда в Турция. Отзовахме се от първите и можем още да помогнем

    Драмата, която много хора преживяват в Турция, е огромна. Бедствието е неописуемо и светът е притихнал от болка заради огромните човешки жертви. Има, дано да има още надежда да се спасят оцелели под руините хора. България е от държавите, които се отзоваха броени часове след бедствието. В страната има вече и доброволци
  • Евро
СНИМКА: Pixabay

    Част на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплита по темата с валутния борд

    Част от говорителите на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплитат с проблема, който имат около валутния борд. 1. След като са за еврото, значи са против борда, и тъй като не могат да измислят причина за идейния си преход забуксуват в противоречия. 2. Например: Тезата "лев няма, откакто сме с борд ние сме приели еврото" веднага влиза в