Ветото на Нидерландия трябва да събуди част от политиците ни

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13229807 www.24chasa.bg
Шенген Снимка: Архив

Ветото на Нидерландия би следвало да събуди част от политическия ни елит от сладкия сън, че някой някъде в стратегическите ни съюзи мисли за България. Че справедливостта е основен пътеводител на колективния орган на ЕС - Европейския съвет. Колко пъти съм чувал, под една или друга форма, изказаната със задоволство констатация, че “България е верен съюзник” - като израз на най-висшата ценност, а именно да бъдеш верен. Убеждението, че защитата на интересите на нашите съюзници е най-сигурният гарант за защита на нашите собствени интереси ръководи българската дипломация и външна политика вече две десетилетия. Ние сме “верни”, следователно сме защитени.

Българската външна политика функционира по подобите на образа и ценностите на собствения ни елит. Когато елитът се смени, ще се смени и външната ни политика.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

    Изборите на 2 април пак ли генерална репетиция?

    С просто око вече се усеща накъде духа вятърът в партийните платна. Добутаха го с триста мъки до нови парламентарни избори, защото всички пазеха белите си премени - ако е възможно да изглеждат що-годе прилично пред своите избиратели, та затова и не направиха редовно правителство. Там е работата обаче