Компенсациите към бизнеса - щедри, но към компании без затруднения

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13217773 www.24chasa.bg
ток Снимка: Pixabay

Писах го няколко пъти, но е друго да го видиш в отчета на Министерство на финансите за изпълнението на бюджета - коменсациите за електроенергия са щедри, ненасочени към компании със затруднения и в крайна сметка се превръщат в по-високи печалби за собствениците:

"Добрите резултати при постъпленията от корпоративни данъци индикират и за възможно свръхкомпенсиране на определени сектори от бизнеса, дължащо се преди всичко на широкия обхват на мерките за потребителите на електрическа енергия извън регулирания пазар. Много от предприятията вече прехвърлиха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и домакинствата и липсата на фокус на мерките за изплащане на компенсации доведе до изкривяване на финансовите им резултати и формиране на значителни печалби."

https://www.minfin.bg/bg/news/12033

Преди три месеца (а и в други случаи по-рано):

"Каква е логиката държавата да осигурява субсидирана евтина електроенергия за едно предприятие, ако може да продава продукцията си на повишени крайни цени? В този случай излиза, че някои компании дори печелят повече – продават стоките си по-скъпо в среда на глобална инфлация, но българската държава плаща, за да имат евтин ток. За да сме съвсем директни – къде е логиката например рафинерията на „Лукойл“ да генерира рекордни печалби благодарение на конюнктурата, и на това отгоре да получава милиони компенсации за електроенергия."

https://ime.bg/…/energiinite-kompensacii-tiho-i-bezkritino…/

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Избирател пуска разписката от машината в изборната урна. СНИМКА: "24 ЧАСА"

    Изборите на 2 април пак ли генерална репетиция?

    С просто око вече се усеща накъде духа вятърът в партийните платна. Добутаха го с триста мъки до нови парламентарни избори, защото всички пазеха белите си премени - ако е възможно да изглеждат що-годе прилично пред своите избиратели, та затова и не направиха редовно правителство. Там е работата обаче
  • Полиция СНИМКА: Pixabay

    Кому се усмихват малолетните богини?

    Защо момичета крадат, за да си купят модерен смартфон Разбира се, че перефразирам Христо Смирненски. И по смисъл го перефразирам. Но не съвсем. Децата са най-голямата ценност на едно общество, защото са неговото бъдеще. В тях вграждаме идеите и идеалите си за собствения и за живота на всинца ни. Идеалите обаче имат странното свойство да се