Пари има, но се харчат неефективно

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13204736 www.24chasa.bg
В началото на ноември с 12 гласа "за" депутатите от икономическата комисия приеха на първо четене удължаването на сегашния бюджет и за догодина.

Приемането на бюджета е израз на политиките на съответните партии. Пари има, но се харчат неефективно и неефикасно. Има риск заради голяма производствена инфлация, защото бюджетът се прави от хора с къс хоризонт, които мислят за избори", такъв прочит на удължения бюджет, гласуван днес на първо четене в НС направи финансовият анализатор Кузман Илиев пред Радио "Фокус".

Анализаторът смята, че процесът по приемане на бюджета е безкрайно политизиран: "Дори и в случая става видно, че това приемане е израз на политиките, които партиите вътре в парламента би следвало да изразяват. И когато те искат президентът и служебният кабинет да приемат бюджета им, който по презумпция трябва в парламентарна република да бъде функция на парламентарно мнозинство, възниква въпросът те искат ли президентска република, или не искат. Ако искат, да го кажат ясно и Радев да започва да управлява и да си прави бюджет."

     Относно самия бюджет огромните рискове са какво ще се случи оттук-насетне политически, тъй като този бюджет е ясен, той има рамка. Но ние трябва да разберем едно - държавата с парите ни трябва да постига по-добра ефикасност. Т.е. с по-малко пари да постига по-големи резултати, по-прозрачно, стана ясно от думите на анализатора.

     "Живеем във време на много тежки, исторически кризи - енергийна, военна, мигрантска, инфлационна. Миналогодишният бюджет беше рекорден и българските политици можеха да станат много по-ефикасни в решенията си. И сега виждаме, че капиталовата програма от 8,3 млрд. е изпълнена едва на 20-тина процента. До онзи ден, дето се вика, бюджетът беше на излишък. Пари има, харчат се много неефективно и неефикасно", каза Кузман Илиев.

       "Случва се гротескна надпревара за наша сметка между "Продължаваме Промяната" и БСП за това кой е по-по-най-голям разхитител, абсолютно безотговорно. Ако те изповядват вярата на огромното задлъжняване, което те надробиха с дефицит от 11 млрд. и по 15 млрд. още всяка година, то да се хващат за ръце, да се събират и да правят кабинет и да водят България към дълговата пропаст", каза финансовият анализатор.

        Грешките са в енергийната политика, без дългосрочни договори, с къса визия за енергетиката. В същото време не доказаха нито една корупционна схема по АМ "Хемус" и Борисов излиза по-чист от момина сълза, но магистрали няма, стана ясно от думите му.

Сега може да няма средства за нито един от започнатите инфраструктурни проекти, защото са се оскъпили във времето. А оскъпяването става, поради грешна дългова и енергийна политика. Освен тежката криза, сами си допринесохме за положението, като си наляхме бензин в огъня. Това е голям риск за бюджета, защото подлага на риск общините, в които много от проектите не могат да бъдат завършени. Най-неприятният вариант би бил от Плана за възстановяване да връщаме пари, стана ясно от анализа на Кузман Илиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Два екипа на ВМА - София, заминават за Турция, за да помагат на пострадалите от адското земетресение.

    Милиони са в беда в Турция. Отзовахме се от първите и можем още да помогнем

    Драмата, която много хора преживяват в Турция, е огромна. Бедствието е неописуемо и светът е притихнал от болка заради огромните човешки жертви. Има, дано да има още надежда да се спасят оцелели под руините хора. България е от държавите, които се отзоваха броени часове след бедствието. В страната има вече и доброволци
  • Евро
СНИМКА: Pixabay

    Част на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплита по темата с валутния борд

    Част от говорителите на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплитат с проблема, който имат около валутния борд. 1. След като са за еврото, значи са против борда, и тъй като не могат да измислят причина за идейния си преход забуксуват в противоречия. 2. Например: Тезата "лев няма, откакто сме с борд ние сме приели еврото" веднага влиза в