Машините имат хартиени следи, може да се проследи дали нещо е правено

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13185258 www.24chasa.bg
Машина за гласуване

"Има две неща, в които се използва терминът "код" в скандала с машинното гласуване. Едното е изходният код - програмният код, с който са направени софтуерните системи, свързани с гласуването. Другото са кодове, които се използват за верификация. Тях само ЦИК ги притежава... Трудно е да се направи манипулация, защото кодовете ги има само ЦИК. Там има представители на всички политически партии и би трябвало всички да се наговорят едновременно, за да стане нещо. Машините имат хартиени следи и може да се проследи дали нещо е правено". Това каза пред БНР Лъчезар Томов, математик и софтуерен специалист.
      Според него пътят напред към по-честни избори е машинното гласуване, но - добре обезопасено. Специалистът изрази мнение, че различни партии правят злободневни провокации по темата с машините - като това, че хората не са навътре в техническата област. Томов беше категоричен, че лесно може да се провери дали има подмяна на вота и че внушенията за подмяна са прибързани: "Трябва да се види дали има някаква аномалия, която да издава основание за подозрение. По време на избори с нормални хартиени бюлетини в България манипулациите бяха огромни - особено в региони с неграмотни хора".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Министерствата трябва да предложат мерки за понижаване на цените

    Как цените ще тръгнат надолу предизборно

    През юни в Турция ще има избори, които президентът Ердоган, естествено, иска отново да спечели. И от месеци насам там се вдига голяма пушилка, че цените на основни стоки щели да бъдат намалени, защото правителството поискало това от едрите търговци. Дори 13 големи фирми бяха глобени с 47 млн. долара