Десният Филип Димитров е откровен: кого дразни?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13178562 www.24chasa.bg
Филип Димитров

За мен Филип Димитров винаги е бил своеобразен еталон за консервативно мислещ и действащ политик - и по-общо, човек. Той бе такъв и когато оглавяваше правителството през 1991-92 г., и винаги след това до ден днешен. Своеобразен парадокс бе фактът, че той стоеше начело на един СДС, в който по негово време доминираха радикални политически възгледи - нека припомним само Едвин Сугарев, Александър Йорданов, Михаил Неделчев. (Няма да спомена други известни сини фигури от това време, които успешно съчетаваха "демократичен радикализъм" с агентурна дейност в полза на ДС.)

В продължение на дълъг период от време Филип Димитров бе почитан като "светец на демокрацията" от широки кръгове на демократичната общност, докато самият той не излезе от политиката и не избра ролята на свободно говорещ човек при всякакви обстоятелства, защитаващ възгледи, несъвместими с господстващия психологически троцкизъм на сините радикали. Напоследък отчуждението между него и тях (остатъците от тях) е особено силно забележимо. Те обличат своята невъзможност да свършат нещо полезно с митологията за "тежката диктатура на ГЕРБ", на която са били подложени, а той рядко, но безмилостно им напомня, че претенциите им нямат общо с действителността.

Консервативният политически мироглед няма много общо с това да се накичиш с етикета "десен" и да смяташ всички, които не ти вървят по гайдата за "комунисти", "ченгета" или прътове в колелото на прогреса, който ти мъчително носиш, но все ти минава котка път. Консервативният подход е претенция за балансирана оценка на статуквото от гл. точка на възможното и желаното, което е единствена отправна позиция за преценката какво може и кога трябва да се промени. Промяната на всяка цена е характерна лява - прогресистка истеричност, често отказваща да претегли цената и ползата от всеки един - особено радикален - преход.

Откакто Филип Димитров реши, че може да си позволи да говори напълно откровено на своите съмишленици отпреди 30 години, те и техните наследници не крият разочарованието си от него. Това обаче не е проблем на самия Димитров. Той има правото да бъде честен и със себе си, и с другите. Тези, които го обожаваха в началото на 90-те и наследниците им трябва да си зададат само един въпрос - дали Филип Димитров е "отстъпник", или те продължават да бъдат толкова наивни, тесногръди и неефективни, колкото бяха преди 30 години.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Два екипа на ВМА - София, заминават за Турция, за да помагат на пострадалите от адското земетресение.

    Милиони са в беда в Турция. Отзовахме се от първите и можем още да помогнем

    Драмата, която много хора преживяват в Турция, е огромна. Бедствието е неописуемо и светът е притихнал от болка заради огромните човешки жертви. Има, дано да има още надежда да се спасят оцелели под руините хора. България е от държавите, които се отзоваха броени часове след бедствието. В страната има вече и доброволци
  • Евро
СНИМКА: Pixabay

    Част на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплита по темата с валутния борд

    Част от говорителите на про-евро умнокрасивитета съвсем се оплитат с проблема, който имат около валутния борд. 1. След като са за еврото, значи са против борда, и тъй като не могат да измислят причина за идейния си преход забуксуват в противоречия. 2. Например: Тезата "лев няма, откакто сме с борд ние сме приели еврото" веднага влиза в