Кой пример следваме, оправдавайки нахлуването в Украйна? Със сигурност не този на светиите

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13177047 www.24chasa.bg

Как да се разбира окръжното послание на видинския митрополит Даниил

Окръжното послание на високопреосвещения митрополит на Видинската епархия Даниил смути отрицаващите войната в Украйна вярващи православни християни.

Това, което ме кара да си позволя тези бележки, е черно-бялото тълкувание на посланието. Най-напред, противно е хора, които нямат отговорности сред клира на Църквата, да разсъждават дали едно Окръжно на владика отговаря на стандарти. На какви стандарти? На канон? Няма такъв. Другото примитивно разсъждение е за това, че било публикувано във фейсбук, значи е отправено не само към духовниците от епархията, а и към „широката общественост“. Добре, де, нали е публикувано на страницата на епархията! Вие какво правите там? Не четете ли за кого е предназначено? Какво ви влиза в работата къде е решил владиката да го обнародва!

Няма да коментирам текста на Окръжното по същата причина – то не е адресирано до мен. По отношение на вълненията, предизвикани от текста, обаче ще си позволя коментар.

Осъждането на войната в Украйна и несъгласието с решението на управляващите в Русия не означава приемането на страна в конфликта! Това е безмозъчната логика на фен-агитките, които се нахвърлят едни върху други, докато футболистите от състезаващите се отбори си пият ракията заедно. В това е и най-правдоподобното обяснение на случващото се в Украйна.

Защо трябва да не си спомням, че жена, практикуващ лекар, която се озова на мястото на трагедията, където неизвестни снайперисти разстрелваха и участниците в Майдана насред Киев, и полицейските служители, изпратени да ги усмиряват, изваждаше куршуми и се виждаше с просто око, че нарезите им са твърде много идентични. Тоест те са изстреляни от едни и същи цеви!

Защо да не си спомня репортажа на терен на една българска телевизия, в който пред наивна репортерка си позволиха да дадат изявления от горен етаж на сграда в Киев наемници, които обстрелваха намиращите се пред полезрението им, а водещ в студиото изумено питаше дали те не са правителствени служители и няколко пъти получаваше отговор, че не са! И двата репортажа са (все още) намираеми в мрежата.

Защо да не споделя основателното съмнение, че едва ли организацията на майданските драми и трагедии е минала без участието и на руските служби?

Помислете! След като може властта, започнала войната, да е свързана с взривяване на сгради в градове на управляваната от нея страна, с жертви сред собственото население, за да го припише на чеченски терористи, и след като бъде категорично изобличена, да отстрани по демонстративен начин насред европейска държава един от изобличителите, сам служител в специалните служби, а на друг такъв изобличител, депутат в руския парламент, да даде награда и с това да му запуши устата (Бог да ги прости и двамата!), защо да не си помисля, че се разиграва театър, в който обаче действащите лица умират наистина. Не е ли това „теория на конспирацията“, ще кажете? А не знаете ли откъде започва циркулацията на този израз в медията? Вкаран е в употреба от американските служби, за да се парират многобройните въпроси без отговори, свързани с убийството на президента Кенеди.

Това е единствената работеща логика: футболистите си пият ракията заедно, а фен-агитките поддържат интереса към мачовете, оттам и печалбите от реклама и залисването на изтощеното от проблеми население.

Имам много приятели българи от Украйна. Знаете ли нещо за техните проблеми? За невъзможността да се преподава български в училищата в техните населени места. За репресия срещу тези от тях, които за втори език имат руския. Мой приятел духовник от Украйна разказваше за убийството на около 40 души, негови енориаши, при погрома над профсъюзния дом в Одеса. Това смятате ли за основание за руска инвазия в Украйна, след като знаете, че заповедите дават същите, които са взривявали жилищни блокове, за да се оправдае една друга „специална акция“? На друг мой приятел, който се отрече от приятелството ни, защото съм против войната, дадох следния пример: ако знаеш, че съседът ти е убиец и може да нападне и убие семейството ти, и превантивно ти отиваш и му взимаш живота, кой тогава извършва престъпление? Кой от православните светии е отивал да извърши убийството, за да спаси някого? Никой! Така че, кой пример следваме, оправдавайки нахлуването? Със сигурност не този на светиите.

Както не е работа на духовника да взима страна във военен и политически конфликт, така е задължение на всеки вярващ християнин да има любов към ближния, защото у всекиго е образът Божий и не можеш да кажеш, че обичаш Бога, а да мразиш ближния. Твоят ближен е всеки човек, независимо на чия страна воюва. Няма оправдание за започването на тази война! Не някой политик каза, а Самият Бог: Отмъщението е Мое и Аз ще го въздам (Второзаконие 32:35)! Всякакви разсъждения за това, че нахлуването на войски в съседна държава може да се оправдае с провокация от противната страна, е антихристиянско! Но не е само това. Теория на конспирацията ли е твърдението, че световните елити създават глобалната държава, за да я оглави един „вместо Христос“, както буквално се превежда прозвището на антихриста? Прочетете Апокалипсиса на св. Йоан Богослов! Щом сме християни, да бъдем докрай!

Оправдавайки войната, ставаме помощници на антихриста. Оправдавайки заместването на Всеправославните събори, които имат правото да дават автокефалия на нови Поместни Църкви, с волята на едно лице, което и да е то, вършим същото, защото Глава на Църквата е Самият Христос, а Той е там, където са двама и трима в Негово име (Матей 18:20). Този, който взима решения „вместо Христос“, ги взима в името на оня, който ще дойде вместо Него. Онзи, който благославя убийство, нарушава заповедите на Христа, и какво излиза от това? Кой разцепва Православието и го обезсилва пред лицето на идещия антихрист? Несъзнателно ли правят това? Едва ли.

Този, който смята, че учението на Христа е само за попове, а действителността е нещо различно, може би разбира повече от футбол. Кой печели тогава от враждата между футболните агитки? Собствениците на клубовете – тези, които купуват и продават играчите, така че една и съща звезда може да се случи да играе в клубове-съперници. Нищо лично, просто бизнес. А и да не сте вярващи, казаното в Писанието ще се случи и още как, „защото у Бога няма да остане безсилна ни една дума“ (Лука 1:37).

„Тогава се почуди цялата земя и тръгна подир звяра; и се поклониха на змея, който бе дал власт на звяра, поклониха се и на звяра, казвайки: кой прилича на тоя звяр, и кой може да воюва с него? Нему се дадоха уста, които говореха големи думи и богохулства; даде му се и власт да воюва четирийсет и два месеца. Тогава отвори уста за хула против Бога, за да похули името Му, жилището Му и ония, които живеят на небето. И даде му се да воюва против светиите и да ги победи; даде му се власт над всяко коляно, език и народ. И му се поклониха всички жители земни, чиито имена не са написани в книгата на живота при Агнеца, заклан от създание-мира. Който има ухо, нека чуе.“ (Откровение на св. Йоан Богослов 13:9)

Бог да пази България! Амин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.