Върнете съдията п.....с във футбола

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13129515 www.24chasa.bg
Тъжният Лионел Меси, след като технологиите отмениха три гола на Аржентина и на края гаучосите загубиха. СНИМКА: РОЙТЕРС

Модерните технологии вероятно носят справедливост, но убиват най-популярната игра

Ура, първа изненада на световното в Катар. Саудитска Арабия тресна не кой да е, а Аржентина. И ги обърна. Но...

Мачът всъщност не бе Меси срещу арабите, а Меси срещу модерните технологии. Които убиват футбола.

На световното в Катар, след като от години ни къса нервите ВАР, дебютира нова система. С камери и датчици тя изчислява засадата до милиметър. И отменя голове на поразия. На аржентинците например отмени три. На Еквадор в мача на откриването един. Като горките еквадорци им отмениха гол за палец в засада, даже не и половин крак. На Аржентина единият от отменените голове пък беше за засада на част от рамото.

Сори, но това не е футбол. И след като

мачовете се превръщат в игра на ботове,

е съвсем нормално, че след всяко голямо първенство по стадионите феновете издигат плакатите Against Modern Football (Не на модерния футбол в свободен превод).

Да, вероятно нововъведенията могат да бъдат защитени, че най-сетне по терените възцарява справедливостта. Но тази справедливост убива играта. Реално засада вече може да бъде свирена за неогладена тениска или рошав футболист, на когото перчемът му стърчи зад последния защитник.

Ама това доста изопачава принципа на засадата, че нападателят трябва да е получил нечестно предимство. Един палец просто не е предимство, даже половин крак не е.

Вярно е, че преди въвеждането на технологиите виновен беше съдията.

Не виждаше засади, свиреше дузпи, дето не са много дузпи, не виждаше ръката на Господ. Но съдията е част от играта и си получаваше заслуженото “Съдията, съдията, съдията п.....с” от трибуните. Даже майка му разбираше, че е сгрешил. Но пък

с такива грешки са създадени легенди като Диего Марадона

А никой от малките фенове не знае колко е изпуснал, че никога не е виждал Марадона да играе. Защото в съвременния футбол дон Диего щеше да е гологлав, огладен и мноооого внимателен да не го срещне топката по терена.

И за да има нови Марадона, Роналдо (оригинала и копието от Португалия), Меси и Джеф Хърст, моля, върнете в игра съдията п.....с. Истинският футбол е за мъже, не за ботове, които убиват играта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в 24 часа на 6 декември четете: Професор Габровски губи с премиерския ход само своя Никулден - какво си пожела зам.-шефът на "Пирогов" (визионерски) преди години: Сила, за да остана оптимист, и късмет, за да се окажа поне малко прав в този избор Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на историка Росен Петров За празника на Бургас 24 специални
  • Шенген
Снимка: Архив

    Ветото на Нидерландия трябва да събуди част от политиците ни

    Ветото на Нидерландия би следвало да събуди част от политическия ни елит от сладкия сън, че някой някъде в стратегическите ни съюзи мисли за България. Че справедливостта е основен пътеводител на колективния орган на ЕС - Европейския съвет. Колко пъти съм чувал, под една или друга форма, изказаната със задоволство констатация