Как благият Токаев стана безпощаден политик

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13114579 www.24chasa.bg
Президентите на Казахстан и Русия - Касъм-Жомарт Токаев и Владимир Путин.

За по-малко от година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев удави в кръв най-мощните бунтове в историята на страната си, обезвреди всемогъщия си предшественик и се изправи срещу Владимир Путин.

Както се очакваше, Токаев спечели вчерашните предсрочни президентски избори с 81,31 на сто от гласовете, сочат предварителните резултати, обявени днес от избирателната комисия на най-голямата страна в Централна Азия.

Когато през 2019 г. този 69-годишен днес мъж със сипаничаво лице пое президентския пост в Казахстан, всичко сочеше, че той до голяма степен ще остане в сянката на предшественика си Нурсултан Назарбаев.

Защото бащата на независимостта си оставаше Елбасъ - Водача на нацията на казахски, с важни прерогативи, голямо влияние и собствен клан, сложил ръка върху държавните механизми и икономиката на тази страна, богата на въглеводороди и минерали, пише БТА.

Да се стреля на месо

Бившият дипломат, смятан за благ и нехаризматичен човек, игра тази роля - на лоялен приемник, в продължение на две години и половина. Но щом през януари 2022 г. социални протести в цялата страна и по-специално в икономическата столица Алмати прераснаха в бунтове, Токаев се прояви като безмилостен ръководител.

Той заповяда "да се стреля на месо" по демонстрантите, отряза комуникациите с външния свят и повика на помощ Русия. Федерацията оглави контингент от сили "за поддържане на мира" и пристигането им сложи край на размириците, които без малко не свалиха Токаев от висшия пост.

Равносметката: 238 жертви за девет дни.

Решен да затвърди властта си, казахстанският президент премина към бързи действия: даде сигнал на Владимир Путин, че войниците му трябва да напуснат страната.

После скъса със своя наставник Нурсултан Назарбаев и организира чистка в своя клан, обещавайки на близо 19-милионното население "нов и справедлив Казахстан", но и днес страната е разяждана от корупция и шуробаджанащина.

Експрезидентът бе лишен от власт и принуден публично да се закълне във вярност.

Продължавайки тази кампания, Токаев обяви институционални реформи, конституционен референдум и нарече "смела стъпка към демокрация" решението си да въведе президента един-единствен седемгодишен. И организира предсрочния вот от 20 ноември.

Последният гвоздей, забит в ковчега на епохата "Назарбаев", бе връщането през септември на старото име на столицата - Астана, която през 2019 г. бе преименувана в чест на Назарбаев на Нур Султан.

Но либерализацията на тази авторитарна държава е още далеч.

Не и мечтател

"Не съм утопист или мечтател", заяви през юни Токаев. Формиран изцяло от назарбаевската система, през годините той заемаше последователно длъжностите външен министър, премиер и председател на Сената.

Но според основния му съперник в президентските избори през 2019 г. Амирджан Косанов "сянката на Назарбаев и до днес тегне над Токаев", чист продукт на режима на своя предшественик.

И имайки предвид бедността и корупцията в страната, "не е съвсем изключено януарските събития да се повторят", смята той.

"Историята му отрежда незавидна съдба: (. . .) - той трябва да изчисти Авгиевите обори, останали от управлението на предшественика му", допълва Косанов.

Бившият дипломат, който владее китайски, английски, руски и казахски, не само неутрализира своя политически баща. Наложи му се се също да държи на разстояние руския президент Владимир Путин.

Защото нахлуването в Украйна събуди в Казахстан опасения, че Москва може да е хвърлила око на северните региони на страната, в която живеят и към 3 милиона етнически руснаци която има около 7500-километрова граница с Русия.

Когато през юни руският президент прие своя казахстански колега в Санкт Петербург и за пореден път неправилно произнесе името му, Касъм-Жомарт Токаев отказа да признае сепаратистките области от Източна Украйна, анексирани впоследствие от Русия.

Седнал до Владимир Путин, той заяви, че признаването на сепаратистки власти по света "би довело до хаос".

Когато Кремъл обяви мобилизация на резервисти, за да ги изпрати на фронта, президентът Токаев широко отвори врати, за да приеме десетки хиляди руснаци, бягащи от казармата.

Трябва "да се погрижим за тях и да им гарантираме сигурност", каза той.

Януарското клане изглежда не е отслабило международните му позиции. За няколко месеца например той посрещна в страната си председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и папа Франциск. А Казахстан бе избран от китайския държавен глава Си Цзинпин за първото му посещение в чужбина от началото на пандемията.

Косанов, съперникът на Токаев в изборите от 2019 г., признава: "Външната му политика е успешна".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Икономика
Снимка: Пиксбей

    Благосъстоянието на хората расте с инвестиции, но трябват реформи

    "Една икономика може да се развива и да увеличава благосъстоянието на своите граждани чрез инвестиции. През последните години у нас инвестициите са на ниско ниво, живеем в застой дълги години по отношение на развитието на икономиката. Важно е да се обръща внимание на факта не просто че трябва да вдигаме доходите, а че трябва да се знаят факторите