Фалитът на FTX - жесток урок за тези, които, като видят “крипто”, си дават парите

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13109893 www.24chasa.bg
Криптоборсата FTX, доскоро оценявана на над 30 милиарда долара, обяви фалит и задължения от 9 млрд. долара.

Доларът и еврото са си живи и здрави, а алтернативни валути започват да се разпадат

Криптоборсата FTX, доскоро оценявана на над 30 милиарда долара, обяви фалит. FTX, собственост на 30-годишния Сам Банкман-Фрийд, обяви задължения от 9 млрд. долара и под 1 млрд. ликвидни активи. Оказа се, че 8 млрд. на клиентите са прехвърлени към свързана компания “Аламеда”, която от своя страна ги е пропиляла в рискови начинания.

Всъщност това не е единствената свързана компания – заедно с FTX фалит обявиха и 130 други свързани компании в различни държави. Това е поредният, но не и последният криптофалит – вероятно ще видим множество други подобни случаи през следващите месеци.

За да избегне американските закони и регулации, FTX беше регистрирана като офшорна компания на Карибите. Но FTX и Сам Банкман-Фрийд лобираха силно за законова регламентация на криптоактивите в САЩ и за да постигнат тази цел,

даряваха средства на американски политически партии

Около 40 милиона са дарени на Демократическата партия и 22 милиона на Републиканската партия в скорошната предизборна кампания. FTX също привлече за инвеститори някои от най-големите имена на финансите като “БлекРок”, Софтбанк, Sequoia, сингапурската държавна инвестиционна компания “Темасек”, Учителския пенсионен фонд на Онтарио - един от най-големите пенсионни фондове в света. Всички те, а и много други залагаха, че FTX има най-големи шансове да превърне криптото в нормален финансов инструмент.

Сега близо 1 милион клиенти на криптоборсата FTX вероятно никога няма да видят парите си

Ако получат нещо обратно при процедурата по фалит, то ще е малка част от вложението им. Част от клиентите вече са завели колективен иск в САЩ, в който твърдят, че FTX е пирамида, в която пари на клиентите са преточвани в свързани фирми.

Пирамида – това звучи познато от 90-те години в България. Спомняме си как в първите години на прехода огромен брой хора се залъгаха по обещания за лесни печалби и “вложиха” парите си в пирамидални структури, които по-късно рухнаха и оставиха вложителите без нищо. В онзи период се откриха и безброй банки, които даваха кредити основно на собствениците си и на други свързани лица – кредити, които никога не се връщаха, а банките накрая фалираха. Неслучайно тогава се роди и терминът “кредитен милионер”.

90-те години на ХХ век бяха тежко време в България - с пирамидите, фалиращите банки, хиперинфлацията, икономическата криза и срива на българския лев. Но това тежко време донесе важни поуки за българите да не вярват в обещания за бързи печалби, да не вярват на политици, обещаващи просперитет на база на бюджетни дефицити и дългове, да изискват строги правила за банките и монетарната политика.

Сега благодарение на сривовете на криптоборси и валути важни поуки ще получат и младите поколения по целия свят, които нямат спомен за предишни периоди на инфлация, високи лихви и монетарно затягане. Най-общо, младите поколения ще научат от собствен опит, че

икономическите закони са като гравитацията – важат за всички, дори за криптото

По ирония на съдбата преди месец Нобелова награда за икономика получиха трима икономисти (Бернанке, Даймънд и Дибвиг) точно за техните изследвания за финансовите кризи. Още преди десетилетия те правят извода, че банките са податливи на слухове и финансови кризи, поради което има нужда от фондове за гарантиране на влоговете и централни банки, които да осигуряват ликвидност при нужда. Трябва да отбележим, че има и критици на този модел, които твърдят, че повечето финансови кризи са предизвикани от реални загуби и фалит, а не само от паника. В случая с FTX са налични и двата проблема – огромна финансова дупка и паника.

Между другото, по тези проблеми се разсъждава от векове. Само след няколко месеца ще се навършат 150 години от легендарната книга “Ломбард стрийт” на Уолтър Бейджхот, създател и първи главен редактор на английското списание Economist. Още през 1873 година той формулира какво да се прави, за да се спре финансова паника, и неговият подход е доминиращ и до момента.

Но освен сложни модели за финансова паника и несъстоятелност случаят с FTX показва и друг базов проблем, известен от векове –

измамите са много лесни при липса на строги правила и финансова отчетност

Само като чуеш за офшорка на Бахамите без строги регулации за надзор и отчетност, и трябва да бягаш далеч. Но явно, като се сложи “крипто” в името, и ентусиастите са готови да си дадат парите, без много-много да се замислят какво стои реално зад това. Е, вероятно след FTX ще станат по-предпазливи.

Накратко, криптоентусиастите

на собствен гръб ще открият топлата вода

По-лесно щеше да бъде да прочетат някоя книга за пет долара, вместо да загубят милиарди, за да открият отдавна известни проблеми. Но в крайна сметка е позитивно, че все пак ще научат нещо, макар и с цената на огромни загуби.

Но по-интересният въпрос е какво е бъдещето на криптовалутите. От години криптоентусиастите твърдят, че традиционните пари и банки са обречени и ще загинат, а криптото ще остане и едва ли не постоянно ще поскъпва. Обаче май се получава точно обратното. Доларът и еврото са си живи и здрави, а криптото започва да се разпада. Милиарди хора продължават да използват традиционните пари за всички свои нужди.

И тук всъщност е огромното предизвикателство пред криптовалутите. За да имат бъдеще, трябва да предложат нещо по-добро от традиционните валути. Но за момента това не се случва – криптовалутите са нестабилни, непрозрачни, рискови, трудни за използване и са по-скоро средство за спекулации сред група ентусиасти, отколкото истински пари. Може би сегашният шок най-после ще вкара здрав разум в криптосвета и той ще се развие в някаква позитивна посока. Ако не, просто ще загине.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в 24 часа на 6 декември четете: Професор Габровски губи с премиерския ход само своя Никулден - какво си пожела зам.-шефът на "Пирогов" (визионерски) преди години: Сила, за да остана оптимист, и късмет, за да се окажа поне малко прав в този избор Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на историка Росен Петров За празника на Бургас 24 специални
  • Шенген
Снимка: Архив

    Ветото на Нидерландия трябва да събуди част от политиците ни

    Ветото на Нидерландия би следвало да събуди част от политическия ни елит от сладкия сън, че някой някъде в стратегическите ни съюзи мисли за България. Че справедливостта е основен пътеводител на колективния орган на ЕС - Европейския съвет. Колко пъти съм чувал, под една или друга форма, изказаната със задоволство констатация