Защо ЕК иска таван на цената на природния газ?

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12720427 www.24chasa.bg
ЕК иска да наложи таван на цените на природния газ.

Опитайте се, ако можете, да проследите следващите логически стъпки от Великобритания:

- В резултат на високата инфлация по света, всички големи централни банки започват да увеличават лихвените си проценти и предприемат допълнителни мерки за продажба на финансови активи, изкупени в периода 2009-2021 г. Най-общо целта е намаляване на парите в обръщение, намаляване на съвкупното търсене, така че да се доближи до съвкупното предлагане и в резултат на това – намаляване на ръста на цените.

- Централната банка на Великобритания (ВОЕ) не е изключение и се ангажира с увеличаване на лихвите и разпродажба на ценни книжа, изкупени по линия на програмата им за количествени облекчения след 2009 г.

- Междувременно новото правителство обявява данъчни облекчения в размер на 45 млрд. британски лири, за които няма осигурени средства в бюджета.

- В резултат на горното ВОЕ обявява, че ще приложи нова програма за количествени облекчения с „временен“ характер в размер до 65 млрд. британски лири за изкупуване на дългосрочни държавни ценни книжа – с падеж над 20 г.

- С други думи ВОЕ едновременно увеличава лихвите и продава ценни книжа, което намалява парите в обръщение, докато в същото време купува ДЦК, за да може правителството да финансира данъчни облекчения, които увеличават парите в обръщение. Иначе всички се борим с инфлацията.

Аналогичен случай:

- Търсенето на природен газ в ЕС е по-високо от доставките, което води до увеличение на цената му.

- В средносрочен и дългосрочен план високата цена ще доведе до нови инвестиции и увеличение в предлагането, но в краткосрочен план ще намали търсенето, докато то се приближи до предлагането и в резултат на това – ще намали цените.

- Вместо това, ЕК обмисля да наложи таван на цената на природния газ, което ще има точно обратния ефект – в условия на недостиг на суровината ще се стимулира нейното потребление, което единствено ще засили натиска върху цената ѝ. Заедно с това, потенциални инвеститори и търговци ще бъдат обезкуражени да осигуряват допълнителни доставки, защото се налага таван на приходите им, което ще отложи във времето, ако изобщо се случат, новите инвестиции.

-Илюстрация на горния проблем:

--през 2021 г. производството на ел. енергия от природен газ намалява с около 15% в сравнение 2020 г., когато е много ниско заради ограничителните мерки покрай пандемията, заради непоносимо високите цени;

--за първите осем месеца на 2022 г. производството на ел. енергия от природен газ се увеличава горе-долу колкото е ръстът на генерацията от черни въглища;

- същевременно индустрията е тази, която намалява потреблението си на природен газ заради високите цени.

- Въпрос – какво ще стане с потреблението на индустрията и производството на ел. енергия, ако борсовите цени на природния газ се върнат от около 200 евро/МВтч на „непоносимо високите си нива" от 130 евро/МВтч от миналия декември?

Две уточнения:

1) Говоря за таван на цената на пазарите на едро, а не на вноса на природен газ от Русия или другаде – това е съвсем различна тема.

2) Висока цена на природния газ не изключва помощи/субсидии за целеви групи домакинства или бизнеси, но тази помощ не може и не бива да е за всички под формата на таван на цената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в 24 часа на 6 декември четете: Професор Габровски губи с премиерския ход само своя Никулден - какво си пожела зам.-шефът на "Пирогов" (визионерски) преди години: Сила, за да остана оптимист, и късмет, за да се окажа поне малко прав в този избор Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на историка Росен Петров За празника на Бургас 24 специални
  • Шенген
Снимка: Архив

    Ветото на Нидерландия трябва да събуди част от политиците ни

    Ветото на Нидерландия би следвало да събуди част от политическия ни елит от сладкия сън, че някой някъде в стратегическите ни съюзи мисли за България. Че справедливостта е основен пътеводител на колективния орган на ЕС - Европейския съвет. Колко пъти съм чувал, под една или друга форма, изказаната със задоволство констатация