Не ни трябват пози на борци, а политици, които да контролират ГЕРБ във властта

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12720264 www.24chasa.bg
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов СНИМКА: Архив

Изказването на Христо Иванов от името на ДБ за предварителен отказ от разговори с ГЕРБ е разочароващо. Тогава правителството ще е ГЕРБ+ДПС+БСП. Познават се добре, работят заедно прекрасно от много години. Избраха двама главни прокурори и Пеевски за шеф на ДАНС. ДБ явно залагат всичко - буквално бъдещето на държавата - на надеждата, че Корнелия Нинова няма да се договори с Бойко Борисов.

Корнелия Нинова няма ход освен да е във властта и да си купува с постове и държавни пари лоялност сред актива. Иначе ще е пътник до Коледа. Станишев вече заяви, че се връща от ПЕС в борбата за властта в БСП. Готова е за коалиция с ГЕРБ веднага. За всеки случай ще поканят и Стефан Янев за патерица, а той националноотговорно ще е готов на всичко, за да се закачи. Така ще са 140 депутати, бетон мнозинство. Сигурен пълен мандат. А след година-две, като изгладнее достатъчно, ще си купят и Костадин Костадинов. Евтино, с държавни пари. Както си купиха Сидеров, Каракачанов и Симеонов. Тогава ще минат 160 депутата и ще могат да променят каквото си искат в тази държава. Ще си подредят добре ВСС, всички регулатори, съдилищата… А ДБ ще си останат “принципни” борци срещу “статуквото” в опозиция още поне два мандата. Докато държавата отива на кино - тоест наляво и на изток извън Европа, с опоскан бюджет и доста повече дългове. Със застой в икономиката, умрели медии, бягащи инвеститори и в международна изолация. И още милион млади хора ще я напуснат окончателно.

Не ни трябват пози на борци и празни патетични речи, трябват ни политици, които да контролират ГЕРБ в управлението. И да гарантират европейския път за развитие на страната точно сега. Да гарантират членството в еврозоната, Шенген, интеграцията в НАТО. Стимули за частния сектор. Хората гласуваха така, не е виновен Борисов. Как ще стане по-добре след още един мандат на ГЕРБ+ДПС+БСП? Или сме вече на принципа “колкото по-зле, толкова по-добре”? Това е безотговорна позиция. Има начин за контрол върху обществените ресурси в коалиционен формат. И има политики, които ще доведат до драстично намаляване на корупцията - ако ДБ не ги знае, да пита и поиска помощ от хора, които знаят.

ДБ трябва да си запретне ръкавите и да си поизцапа малко ръцете най-накрая, стига с това бягство от отговорност, стига с тоя страх. Стига с тази хронична опозиционност. Това е някаква заучена безпомощност, маскирана като принципна позиция. Хората гласуваха за ДБ, за да я видят в управлението, за да е спирачка пред геополитическия завой към Москва, популистките икономически политики и кражбите на публични ресурси. С фейсбук политика няма да стане. Ясно е, че травмата от “целувката на смъртта” при коалицията с Реформаторския блок е още болезнена, но от това трябва да се извадят поуки и да се надгражда поведението, а не да се бяга вечно панически от властта. Защото каква е алтернативата?

Тази опорка за “дестабилизация на България” е пълна глупост. По-стабилно правителство от ГЕРБ+ДПС+БСП+Янев няма да сме имали от 33 години. Така гласуваха хората, никой няма да излезе по улиците. В България има сигурно 2 милиона потенциални десни избиратели. Само че те не са потенциални протестиращи и в момента гласуват основно за ГЕРБ. И ако позицията на ДБ е вечен отказ от властта, ще продължават да го правят. “Дестабилизация” ще има само в балона на ДБ във фейсбук. Защо се вкарваме сами в този сценарий?

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.