На тези избори спасителят липсваше

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12719585 www.24chasa.bg
2 октомври 2022 г. - парламентарни избори в Стара Загора СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

90 хиляди българи залепиха плесница на партиите с "Не подкрепям никого"

“На тези избори се повтарят модели, които сме наблюдавали и преди. Периодично се появяват нови партии, които обещават ред, законност и стабилност. Те стоят между 4 и 5%. Това, което липсва от обичайната картина е, спасителят“, каза в ефира на  БНР доц. д-р Алексей Пампоров и допълни:

“В последните години свикнахме да търсим някой, който ще спечели с голям резултат, който е различен от всички останали. Имаше надежда, че Слави Трифонов ще донесе такава промяна, той очевидно разочарова електората си и остана много бързо извън парламента. Видяхме и “Продължава промяната“, че след края на мандата им не успяват да се справят добре. Това е модел, който сме гледали в НДСВ. Очаквам, че ако те се подлъжат по сегашната оферта на ГЕРБ ще завършат точно както свършиха НДСВ след дружбата си с БСП.

Големият сигнал е това, че почти 90 000 са отишли, за да гласуват и да кажат – “не подкрепям никого“. Това е огромен шамар. Тези хора са станали сутринта и са отишли да гласуват или след обяд, но са отишли до урните да гласуват и са гласували“.

“В последните 10-15 години партиите спряха да се съобразяват с местните активисти и хора. Започнаха да налагат едни и същи муцуни, които са в София в т.нар. национални съвети или централни комитети. Обикновено това са двайсетина човека, които присъстват в две листи и си гарантират влизане. Това сякаш умори хората. Има едно желание за нови лица, желание за промяна, но нови лица, на които да имат доверие. Най-големият проблем в България е липсата на доверие между хората и в институциите като цяло. Това твърдение не се основава само на резултатите от изборите, а това са дълги тенденции, които следим като доверие, включително в родители и в семейство“, посочва още той в интервю за БНР и допълва:

“Индивидуалното оцеляване в кризите ни води до там, че сме подозрителни към всеки. Когато виждаме едни и същи хора в листите, когато знаем, че предният път те не са ни решили проблемите, се стига дотам – три пъти по-висок дял спрямо ноември за хората, които казват – “не подкрепям никого“.“

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ловчанският митрополит Гавриил

    Ловчанският митрополит Гавриил: В светата литургия няма молитва за война, а за мир

    Уважаема редакция на вестник “24 часа”, Известяваме ви, че във в. “24 часа” от 7 декември 2022 г. на първа страница на вестника има две снимки с текст “Волоколамският митрополит и външен министър на Московската патриаршия Антоний (вдясно на лявата снимка) отслужи заедно с нашия митрополит Герасим литургия в Руската черква за успех на Русия в